Украинското правосъдие обвини бившия губернатор на Одеска област и лидер на опозиционната партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в опит за сваляне на държавната власт. Това съобщи пред журналисти адвокатът му Павло Богомазов, предаде ТАСС.

"Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй", заяви той.

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) започна обиск в жилището на Саакашвили в Киев. 

Събитията се излъчваха от място чрез видеовръзка от Иван Слободянюк, член на партийното ръководство на "Движение на новите сили". Кадри показаха, че край апартамента на Саакашвили стоят неколцина напълно екипирани служители на ССУ, а един от тях обясни, че съдът е издал необходимото постановление за извършване на следствените действия.

В сградата, в която е жилището на Саакашвили, освен депутатът Чумак е и друг украински депутат - Игор Деревянко. Той разказа, че разследващите се опитвали да връчат на Саакашвили обвинителен акт, но той отказвал да го приеме без присъствието на адвокати.

Бившият грузински президент, изкачил се на покрива на сградата, нарече президента на Украйна Петро Порошенко крадец и призова своите привърженици да оказват съпротива на властите.

"Порошенко е крадец. Порошенко е изменник на украинския народ. Каквото и да се случи с мен . . . Народе, призовавам ви да излезете на улиците и да продължите борбата . . . Моля украинците да не допуснат да бъда отвлечен. Не допускайте беззакония и кражби от страна на Порошенко и на бандата му", провикна се Саакашвили от покрива на сградата, където се намира жилището му.

Край сградата избухнаха безредици. Събрали се там около 200 симпатизанти на опозиционния украински политик се опитваха да изтласкат встрани служителите от органите на реда, които не допускаха никого в апартамента му.  Според кореспондент на ТАСС при сблъсъците с полицията е пострадал един човек.


Генералната прокуратура на Украйна потвърди информациите за обиска в жилището на Саакашвили и каза, че се извършват следствени действия с поддръжката на Службата за сигурност на Украйна, предаде ТАСС, като цитира Лариса Сарган, говорителката на генералната прокуратура.

Същевременно депутатът от Върховната рада на Украйна Виктор Чумак каза, че Саакашвили е бил задържан от агенти на специалните сили, предаде ТАСС. Той е бил свален от покрива на кооперацията и задържан.

В неделя Саакашвили призова украинците да организират протестен лагер на централния площад в Киев, ако парламентът не приеме закон за импийчмънт на украинския президент Петро Порошенко до една седмица.

Той отправи призива на митинг, на който, според медии, са присъствали 2500 души.
Саакашвили бе ключова фигура в грузинската "революция на розите" през 2003 г., която свали президента Едуард Шеварднадзе. След това Саакашвили управлява като президент близо десетилетие.

Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 година и по-късно бе назначен за губернатор на украинската Одеска област. През 2016 г. той се отказа от поста, оплаквайки се, че среща пречки в борбата срещу корупцията.

Украинското гражданство му бе отнето тази година, докато бе извън Украйна, но през септември той се върна, след като негови привърженици разкъсаха полицейски кордон на границата с Полша.

По-късно Саакашвили бе признат за виновен за незаконно преминаване на украинската граница от районния съд на Лвовска област и му бе наложена глоба в размер на 200 необлагаеми минимални заплати на гражданите - 34 000 гривни (1300 долара).

Кой е Михаил Саакашвили? >>