В тази зона ще има данъчни облекчения и намалена бюрокрация, което ще допринесе за привличането на инвеститори, допълни премиерът, който днес пристигна на полуострова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки от визитата на Медведев>>>

Медведев е най-високопоставеният държавен служител, който прави посещение на полуострова след присъединяването му към Русия. Заедно с него в Крим пристигнаха вицепремиери и шефове на министерства - над половината кабинет.

"Нашата цел е полуостровът да стане възможно най-привлекателен за инвеститорите, така че да се гарантират достатъчни приходи за собственото развитие на Крим", каза Медевдев.

Тази зона ще позволи да се използва специален данъчен и митнически режим за компаниите инвеститори в Крим и да се намалят административните процедури.
Медведев заяви, че компаниите, инвестиращи в икономиката на Крим,
могат да бъдат освободени от данъци.

Руският президент Владимир Путин е подписал указ за създаването на министерство по въпросите на Крим и начело му е назначен Олег Савелев, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин е подписал указ за увеличаване на пенсиите на жителите на Крим, така че постепенно да стигнат до равнището на тези на пенсионерите в Русия.
Увеличенията влизат в сила поетапно от 1 април.
От тогава пенсионерите в Крим ще получават добавка, която е в размер на 25 процента от пенсията им. От 1 май добавката ще е 50 процента, от 1 юни - 75 процента, а от 1 юли - 100 процента от установената пенсия.

Путин е подписал и указ за увеличение на заплатите на сътрудниците на правоохранителните органи в Крим.
Президентът е подписал и указ за ежемесечна надбавка на онези руски военнослужещи, които изпълняват военната си служба на територията на Крим и в Севастопол.

Руският премиер увери, че Крим може да се присъедини към единната енергийна система на Русия и да се построи на кримска територия самостоятелна електроцентрала, което ще намали енергийната зависимост на полуострова от Украйна.

Русия ще предостави и техника за сезонната селскостопанска работа в Крим.

Премиерът добави, че Москва ще направи така, че пристанището Керч в Крим да стане едно от най-ключовите руски пристанища в Черно море.

Медведев призова да се намалят цените на билетите до Крим с 7000-8000 рубли, така че те да бъдат по-евтини от тези до Турция и България.

"Всички тези мерки се взимат с цел жителите на Крим да се почувстват като част от една силна страна", поясни руският премиер, цитиран от Франс прес.

По думите му мрежата от руски банки в Крим ще бъде разширена и добави, че "за пълноценното включване на Крим в зоната на рублата на полуострова са доставени достатъчно руски рубли - банкноти и монети".

Медведев ще посети и Севастопол, където е базиран Руският черноморски флот.

Междувременно Русия денонсира днес споразуменията с Украйна за Черноморския флот.