Той е заподозрян за изнасилване, сексуален тормоз и незаконна принуда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Асандж отрича обвиненията, свързани със срещите му с две жени по време на посещение в Швеция през август.
От прокуратурата заявиха, че ще искат Асандж, чието местонахождение не е известно, да бъде арестуван чрез Интерпол, след като е издадена международна заповед за арест.

По-късно британският адвокат на Асандж Марк Стивънс съобщи, че тази сутрин той е бил в Лондон, съобщи Франс прес. Той каза това преди издаването на международната заповед за арест.

Асандж, който е австралийски гражданин, е дискретен за пътуванията си, но не е избягал, каза Стивънс. Според него решението на шведската прокуратура да поиска заповед за арест е напълно излишно и прекалено.
"Въпреки че има право да мълчи, моят клиент няколко пъти предложи да бъде разпитан, първо в Швеция, после във Великобритания, по телефона, с видеоконференция или по електронна поща", продължи адвокатът.

Според него всички тези предложения са отхвърлени от прокурора, който е злоупотребил с правомощията си.

Миналия месец "Уикилийкс" помести близо 400 хиляди секретни документа на Пентагона, уличаващи иракските сили за сигурност в тормоз на затворници, убийства, мъчения и изнасилвания в Ирак. Тогава от британското министерство на отбраната осъдиха неразрешеното разгласяване на засекретени материали  и заявиха, че това може да постави под заплаха живота на британските военнослужещи.
Сайтът нашумя за първи път през юли с издаването на поверителни документи за военните кампании на САЩ в Афганистан .