Това сочи американска дипломатическа телеграма, чието съдържание огласи днес сайтът "Уикилийкс", цитиран от Франс прес.

Според документа, за който информира британският в. "Гардиън" - партньор на "Уикилийкс", общата сума на злоупотребите е пресметната от прокурора на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо, предаде БТА.

Огласяването на случая "може да обърне общественото мнение в Судан", твърди Морено-Окампо. Авторът на телеграмата посочва, че британската банкова група "Лойдс" "може би държи парите или знае къде са те". "Лойдс" обаче категорично опроверга това твърдение.

"Не разполагаме с абсолютно никакви данни в подкрепа на предположението за някаква връзка между "Лойдс банкинг груп" и г-н Башир", заяви нейна говорителка. "Политиката на групата е да спазва законите и нормите на всички юрисдикции, където оперираме", добави тя. Суданските власти също опровергаха информацията, отбелязва Би Би Си.

През март 2009 г. срещу Ал Башир бе издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в областта Дарфур. Тази година съдът добави към тях обвинения в геноцид. От 2003 г. гражданската война в Дарфур е взела 300 хиляди жертви и е довела до изселването на 2,7 млн. души, сочат данни на ООН. Хартум признава за 10 хиляди загинали, напомня АФП. 

Междувременно стана ясно, че Банк ъв Америка се присъединява към други финансови институции, отказали плащания за сайта "Уикилийкс", който разгневи властите в САЩ с масовото огласяване на американски дипломатически каблограми, предаде Ройтерс, позовавайки се на комюнике на банката, цитирано от МакКлатчи нюзуайърс. Във връзка с решението на банката, Джулиан Асандж заяви, че в САЩ се появява "нова форма на финансов маккартизъм".

"Това е нова форма на финансов маккартизъм, която лишава организацията ни от средствата, от които тя се нуждае, за да оцелее, която лишава лично мен от средствата, от които се нуждаят адвокатите ми, за да ме защитят от екстрадиране в САЩ или Швеция", посочи Асандж.