Това каза пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, след като откри кръгла маса на тема "Квалификацията на учителите в България - възможности за развитие, просперитет и постижения в сферата на образованието", посветена на Световния ден на учителя, предаде БТА.

Министърът посочи, че за да е модерно българското училище, трябва да има повече средства и затова иска минимум още 50 млн. лв. за средното образование, а за висшето образование - още 60 млн. лв.
"От тези 60 милиона лева минимум 20 ще са необходими за промяната с повишаване на коефициента на техническите специалности, а 40 милиона ще се за реформите във висшето образование. Ако се правят някакви реформи, ще трябва да се плати за тях - за освобождаването на хора, за пенсиониране, уволнения и обезщетения", аргументира се Игнатов.

Той уточни, че тези 110 млн. са необходимият минимум, но добави, че иска повече средства. Дискусията за тази сума ще продължи между първо и второ четене на бюджета за 2011 г.
"Трябва да стане ясно – българското училище не е място, където учителят влиза, казва си урока и излиза. Там има много видове дейности. Ако искаме днешният или утрешният ден в България да бъде по-добър", каза още просвестният министър, цитиран от БГНЕС.

По отношение на заплащането на учителите той заяви: "Може би в някои училища ще има увеличаване на заплатите. Засега обаче, е договорено те да не се намаляват и за учителите да има поне малки социални придобивки".

"БАН се вписва в системата на висшето образование и науката и в момента академията също иска около 110 милиона лева за 2011 г., но естествено, че няма откъде да се намерят", каза в отговор на въпрос Игнатов, като уточни, че академията на науките ще получи това, което има и в момента - около 59-60 млн. лв.

За пореден път министърът обясни, че религия ще бъде въведена задължително, само ако обществото пожелае това. Според него обаче, приобщаването към вярата трябва да става преди всичко в храма.
"Смущаваме, че всяко нещо, което става задължително, започва да натоварва психиката и хората някакси не го възприемат по този начин, по който очакват. Не можем да абдикираме от образованието на българските деца и да го предадем на църквата. Ако това стане, друга голяма група от вярващи – мюсюлманите, също ще поискат децата им да се обучават в религиозни храмове". 

Вижте видео от изявлението на министър Игнатов