От тази година основният критерий за прием на първокласници е този по местоживеене. Оказва се обаче, че десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране.

Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването, предаде NOVA.

Според недоволните родители злоупотреби има и с документите, удостоверяващи месторабота в района на училището - критерий, който също носи много точки.

Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца.

Резултатите от първото класиране за първокласниците в София излязоха в петък. Кандидатстването в цялата страна се провежда по нови правила. Всички общини бяха задължени да изготвят единни критерии.

Над 12 хиляди са първолаците в София тази година. С единните критерии са длъжни да се съобразят 157 общински училища. Преди окончателното им приемане от Общинския съвет критериите бяха преработвани няколко пъти заради сигнали за несправедливи изисквания.

Директори на училища признават, че родителите масово са променили адресната си регистрация, за да получат повече точки за прием желаното от тях училище.

"Ако погледнете адресните регистрации, ще видите, че не всеки втори, а всеки един родител е сменил адресната си регистрация, за да спечели точки. Разбирам ги родителите, и аз бих го направила, ако имам дете в първи клас, след като наредбата го позволява", коментира Даниела Борисова, директор на 133 СУ "А. С. Пушкин" пред bTV.

Междувременно миналия месец стана ясно, че  Върховната административна прокуратура е уличила няколко столични училища в дискриминация. Причината е, че при приема в първи клас те са дали предимство на деца, чиито родители работят в сферата на образованието или са общински и държавни служители. Изводът на прокурорите е, че това поставя в неравностойно положение всички други деца, които нямат родители с подходящите професии. Докладът е изпратен в Комисията за защита от дискриминация.

Над 1700 първокласници повече ще има в България наесен >>>