Родители с жалба до прокуратурата заради прием в училище

Родители подадоха жалба до главния прокурор. Те подозират, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването за първи клас.

Обратно в новината

Коментари - Родители с жалба до прокуратурата заради прием в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

предлагам идея за заглавие на роман "Първолаците нямат място за училище в една мутренска ,но еврейска държава"...така се принуждават малко останалите български родители да ги записват някъде по света ,където сигурно ще бъдат третирани малко по-хуманно,отколкото на родна територия ,за която са умрели геройски нашите велики патриоти .

Разбирам след 8 клас да търсиш елитно училище , но до 8 клас дори в елитно учлище да го запишеш ако не му отделяш достатъчно внимание нищо няма да се получи.Всичко опира до родителите които искат да се занимават с децата , а тези които не искат ги записват в елитно и очакват чудеса от учителите.

С мен никой не се е занимавал, както и с почти всичките ми съученици от гимназията, а всичките си взехме с лекота изпитите за ВУЗ и всички завършихме висше образование. Нещо много бъркаш. Да не си учител в неелитно училище?

Илиян Илиев

Тъп си :) Това няма нищо общо с образуванието което си получил. Щом не си разбрал, че меджу 1-3 клас ако не ти обръщат внимание у дома едва ли ще има полза после да ходиш на какви и да било курсове. Щом са ти обърщали внимание и те не си разбрал , явно си чудовищно тъп !

Защо не направиха система за прием както детските градини, тогава всеки можеше да вижда местата и класиранията и нямаше да има такова ходене и чакане по опашки и спане пред училищата в първия ден. Просто директорите се възползваха да се вкарат деца по втория начин за пореден път.

В Пловдив подаването на заявления и класирането е по електронен път. Системата наподобява тази на детските градини. И тук се получи същото като в София. Аз съм от потърпевшите родителите. Детето ми не е прието в училището, което е на 50 метра от дома ни, въпреки че живее в този дом от както се е родило. В случая мисля, че трябва и това да се гледа, когато има конфликт. В Пловдив има и още едно предимство - ако детето е карало предучилищна подготовка в училището, получава бонус точки. Така на практика не се дава шанс на другите деца.Защото при две паралелки, те автоматично ще бъдат запълнени от децата от предучилищните групи. Лично аз смятам, че не трябва местоработата на един от родителите да бъде критерий, ак е в близост до училището. Какво общо има това? Но ето, че както се споменава в статията наредбата позволява да си смениш адресната регистрация непосредствено преди класиране на детето, нищо че не живееш там..Никой няма да тръгне да проверява по-обстойно или пък да се занимава, защото трябва да изпише после един куп документи...а дотогава учебната година ще е започнала..и никой няма да му пука децата до училище ли живеят или само се водят, че живеят там.

Екстра - ще трябва да ставаме централни дупета :)

В гр. София община Средец положението е същото с 12-то СОУ. Децата от квартала остават неприети, а разни тарикати от други квартали със сменени адресни регистрации и фалшиви бележки за месторабота в района са приети. Питам аз къде сега да запишем ние нашите деца?

Като видите , че спират коли и нарушават правилата за движение веднага викнете КАТ и на всеки от тези тарикати всеки божи ден да им пишат актове и отнемат точки докато останат без книжки.Да видим тогава как децата им ще ходят на училище в другият край на Сф :)

и аз съм от тези, родители чието дете не е записано в кварталното у-ще (12 СОУ). ;-(

кореняк софиянци. Роден съм малко преди 44 година, но чувах - не знаех да чета и пиша, че София е имала 250-300 хиляди души. Но веднага след 44 г. надойдоха партизани - ха-ха, ятаци и други масово, настаниха се в жилищата на кореняк софиянците, а тях изселиха и пратиха по лагери. И София за една-две години стана официално 450 хиляди души. Представяте ли си колко партизани и ятаци сме имали - да освободим цяла Европа от хитлеризма ха-ха.

по местоживеене !!! Не може да живееш в Бронкс , но да учиш в у/ще на Пето авеню !!! Разделението започва още от най-ранна възраст !!! Като живееш у Люлин, ще учиш там !!! Като живееш в Лозенец , -учиш ТАМ ! Това е .... !!!

Люлин плащат 60 лв. данък за 100 кв. жилище / панел / , а Банишора за 100 кв./ тухла / - 240 лв. И затова вторите могат да избират между пет елитни училища , а у Люлин - люлински превъзходни !!

живея в Банишора и за едно ,,елитно,, у-ще не се сещам,а за пет,да не говорим.Разсмя ме

Така ще е , като нивото в различните начални у-ща е различно. Занималните им също. За всеки най-нормалното нещо е, детето му да учи максимално близо до дома си, но, има едно НО...... Като на едно място директорът е с главно Д, подбира персонала си, изисква и има правила, а децата дават резултати, нормално е всеки да иска най-доброто за детето си. Ако навсякъде е така, няма да има проблеми. Да не говорим, че почти цяла България е в София..........къде ходите на лекар - при най-близкия, или при най-добрия, за който знаете или са ви препоръчали.... и тук е същото..... Другото е в добрите елитните у-ща / някои вече със стара слава/ да се влиза от 1 клас с изпит - не боли, повярвайте ми, аз съм била така едно време...... Между другото, голите снимки на Директорът на 51-во у-ще не събори авторитета му - ето за това говоря, ако си спомняте началото на учебната година май беше.....Успех на всички!

Не сравнявай ходенето на лекар с ходенето на у-ще . Да не ходиш на лекар всеки ден , години наред????

Който мами, ще бъде мамен. На кой му харесва да бъде мамен. Но колко си казват, аз ако излъжа никой няма да узнае. Хора бъдете честни, откровени, коректни и искрени , ако искате и с вас така да се отнасят.

аман от пробивни провинциалисти

за закоравелите кореняк-Софиянци.

Преди 2 години познат родител подаде жалба срещу известния корумпиран директор на училище Бачо Киро (Велико Търново) Владо Николов. Знаете ли какво му отговориха от РИОСВ ? Че директорът не бил длъжен да проверява декларираните от родителите данни за местожителство...

Ама ти "за" ли си директорите на училищата да са длъжни да проверяват досиетата на бъдещите си ученици до девето коляно? Не е ли това една практика от близкото минало, което така жарко отричаме?

а за съжаление годинките ми са много откак свят светува винаги сме се записвали по местоживеене, дори и при комунизма. Сега живея във Вашингтон и тук децата учат по местоживеене. И за да учат внуците ми в по-престижно училище - това значи по-малко черни, се наложи да купим по-малка и по-скъпа къща.Но какво ли не прави човек за децата си.

Корена на проблема е че в цялата страна останаха има няма 10-20 що годе приемливи училища и всеки иска да запише детето си там. Оправи ли се нивото на образУванието всичко ще си дойде на мястото

Някаква истерия покрай първолаците, все едно в Академия ще влизат...

'Междувременно миналия месец стана ясно, че Върховната административна прокуратура е уличила няколко столични училища в дискриминация. Причината е, че при приема в първи клас те са дали предимство на деца, чиито родители работят в сферата на образованието...' - да, как са посмели? Особено, ако родителят работи в това училище, нали това е конфликт на интереси. Веднага детето да бъде преместено в другия край на града - защо да им е лесно на родителите - те все пак са учители преди всичко и са задължени да вършат работата на половината родители, които не са си я свършили. Ако детето на учители е в същото училище по месторабота на родителите само ще им пречи да бъдат обективни към останалите деца - има открита проява на субективизъм от самото начало на встъпване на "нормалните" деца в училище. Абе тия учители не се ли научиха, че не може да имат личен живот, а са в услуга на останалите - какви са тия своеволия да имат собствени деца и капризи за собствен живот? Колкото до адресната регистрация - ще се регистрирам където и когато ми позволява законът, ако това не е криминално деяние, защо прокуратурата се занимава с личните дела на хората, които не са в нарушение?

Що така ве дъге?!?

Тия какво се сополивят!!! Нали ЦЯЛА България иска да се измести в София. Да дойдат в провинцията и да видят как се търсят поне 10-15 ученика, за да сформират ЕДИН клас! Не може хем пръста да е в гъза, хем душата да е в рая!

В нашето полу-провинциално градско училище в квартал, поради отлив към елитните, паралелките са с по 21 ученика. В елитните стигат до 28.

"Много родители са сменили адресната си регистрация /адреси все около парламента/ с надеждата да бъдат приети, ако не те, то поне техите деца за няколко мандата." Разбирам ги и аз бих направил същото, каза изявен политик, НО това не е достатъчно! Трябва и благословия! Издаваме такава на които са изпълнили критериите.

Напълно съм съгласен с изразените по-долу мнения, че критерият "месторабота" следва да се премахне. Първо, защото училищата нямат възможността и капацитета да проверяват редовността на представените удостоверения за месторабота и второ, защото днес може да работиш в конкретния район, а след 3 мес. вече може да не си там и идеята е най-малките деца да учат в училището, което е най-близо до местоживеенето им, а не да ги таралянкаш с транспорт рано сутрин. Въпросните правила, приети от СОС се оказаха една кръгла нула и по никакъв начин не подкрепят действително живеещите в близост до училището деца. Ясно си личи, че отново болшинството е гласувало нещо прибързано и неефективно.

Пълно безобразие и пълна гавра с българските деца и българските родители е тази порнография с детските градини и училищата. Как е възможно в страна с отрицателен прираст на населението да не можеш да си запишеш детето в градина или училище? Какви са тия точки, какви са тези критерии? А това с фалшивото местожителство много лесно може да се провери. При промяна на местожителството да се иска нотариален акт за имота, ако е собственик или договор за наем, ако си наемател. И в общината спят ли като видят, че има цял катун регистриран в един двустаен аратамент.... Абе тъжна българска картинка. Направихме всичко, за да изгоним младите от България, а сега не можем да запишем в училище и внуците, които си останаха тук.....

Нотариалния акт е документ за собственост, а не за живеене! Местоживеенето се определя с лична карта . Да, но маминките си сменят и личните карти, за доброто на децата си:)

Личната карта се сменя, след като си смениш адресната регистрация в общината. На каква база си сменяш адресната регистрация? Едно време имаше домови книги, ама сега май повечето блокове нямат. Как ще докажеш на общината, че живееш на този адрес, ако не с нот.акт или договор за наем?

С районирането на училищата не се решават проблемите на образованието, а се създават нови. Новите конфликти между потърпевшите не решават генералния проблем, но изместват фокуса му. В резултат - всички гледат цирка, а който иска да си изучи децата хвърля огромни усилия за какви ли не решения.

Уж всички живечт в квартала, а като се заточат едни колони от автомобили,още от левия завой на светофара, все от живеещи в района:)))) Става пълна лудница ,особено зимата. И половината и повече са пришълци от други квартали;)

Същото и в нашето квартално училище. Като взимах навремето детето си от началното, отпред едни колони с автомобили и вътре не можеш да видиш позната физиономия от квартала.

От години се развива гаврата с този прием в първи клас. Корупция не винаги значи пари кеш! Корупция е и услуга срещу ,която се получават преференции и облаги, които принципно струват доста пари. Та аз лично съм далеч от тази тема ,но съм поразена как продължават едни и същи хора да си стоят на същите постове и да правят едно и също без никой да им търси сметка. И всеки продължава да се спасява по единично - моето да влезе, пък другите да ходят на друго място.

Що - твоето, ако е прието, ти ще му отстъпиш ли мястото, щото някой много иска да е в това училище?

Къде са принципните майчета, на които все някой друг им е виновен? Сега пак ли е виновна Фандъкова, бе маминки! Вие лъжете и мамите от детската градина на децата си още. Хайде сега стачкувайте, защото всички стнахме тарикати и ВСИЧКИ ИСКАМЕ ''НАЙ''!

Моето дете е от потърпевшите, понеже най - близкото ни училище е от тези най - желани (73-то), ние имаме там точки за адрес и месторабота дори и въпреки това не сме класирани? Какво да правим, къде да я запишем, където и другаде да подадем сме били без точки зарати критерия местоживеене...

Да речем грамотност на единия родител би било добре да е критерий.

ако е така, на второ класиране сте вътре.

Искрено ви съчувствам. И пред моето квартално училище е пълно с коли с пернишка регистрация, но "с адреси в квартала", а децата от района не ги класират.....

Трябва да се направи възможно родителите да избират училищата за децата си, като направят списъци с приоритетните им избори. Така ще се регулират училищата, които са успешни и тези които се нуждаят от промени, за да бъдат успешни. По голяма глупост от критерия за местоживеене не може да бъде измислена. Сами виждате защо

Какви са тези глупости ,класиране още от първи клас.Нас ни записваха в кварталното училище ,бяхме паралелки с над 30 ученика и нямаше никакви класации. Сега завършват и са неграмотни ,но класиране за детска градина и първи клас трябва да има ,за да се побъркват родителите и да дават рушвети.

Когато в кварталното училище запишат по 15 циганета в клас, останалите деца се отписват. Защото в такъв клас не се учи, учителите трябва да изпълняват ролята на звероукротители. Затова има няколко предпочитани училища, в които децата идват дори с цената на пресичане на цяла София.

А какъв е проблемът, просто се купува жилище в скъп квартал, където циганите не могат да си го позволят. Щом са в квартала ви, значи са с вашия социален статус.

По туй време имахме макс. по един-двама цигойна в клас. Сега има училища, където са половината от класа, ако решат да ходят всеки ден на училище. И елитните училища почваха от седми клас нагоре, сега се почва от детската градина. За други евр. страни. не знам, но в германско вече е същото- само по адресна регистрация или в частно училище- ако не изкаш-официални молби, молитви и отсъждане от по-високи инстанции.

А ТОВА С МЕСТОРАБОТАТА ЗАРАДИ НЕКОЙ ОТ ЛЮЛИН ЩЕ ПРАТЯТ ДА ВОДИШ ДЕТЕО СИ НА УЧИЛИЩЕ НА 15 КИЛОМЕТРА ОТ ВКЪЩИ ЩОТО ТИЯ ОТ ЛЮЛИН ИСКАТ В ЦЕНТЪРА? ИЛИ ДВАМА ОТ ПЕРНИК ДЕТЕТО ИМ СРЕЩУ ВАС А ТВОЙТО В ПЕРНИК........... ТОЗИ КРИТЕРИИ С МЕСТОРАБОТАТА ВЕДНАГА ДА СЕ МАХА!?

тези от Кварталите ако имат пари и коли да ги водят на 15 километра аз нямам а и време нямам :)

КАК ПРИ ЕДИНИ КРИТЕРИИ НЯМА ДА ТЕ ПРИЕМАТ В УЧИЛИЩЕТЕО ПРЕД ВАС, А НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП ЩЕ ПРАТЯТ В КРЕМИКОВЦИ ПРИМЕРНО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНАТА СИ КАРАЛ В НЕГО ИЛИ ГРАДИНАТА ДО НЕГО А ДЕЦА ОТ ДРУГИ КВАРТАЛИ ГИ ПРИЕМАТ!?

Бай ганьо тарикат. Винаги метър по-напред от комшията. Как иначе

А ти не си ли, чедо? Или нямаш против да си пощиш в свободното време наследника от двукраки и скокливи паразити?

Това с местоживеенето обрича България да затъпява поколенията си. Като живея в тих и приятен квартал, но децата не са от "ученолюбивите" как мога да изуча добре детето си? Да го запиша в кварталното с "братчедите" та да виси на гърба на държавата и данъкоплатците ли? Ето това е за прокурор!

Едно време учителките ходеха по домовете да записват децата. Нямаше такова чудо - класиране и изпит за 1ви клас. Леле, мале тоз народ изтрещя съвсем.

Циганска работа както винаги. "Експертите" от МОН решили така да се приема и от много години насам всякакви селяци с една адресна регистрация взимат местата на софиянци в детски градини и училища. Като прибавим и връзкарите от държавната администрация, роднините на работещите в училищата и детските градини става невъзможно за дете от нормално семейство да постъпи в кварталното училище или детска градина. Виновни са изцяло от министертвото, където работят доста от селяндури, повечто от тях -необразовани връзкари. Решението е елементарно, но трябва някой да поработи през летните месеци вместо да си почива. А както една позната селяндурка казва - Юни, Юли и Август са трите причини заради които си заслужава да си учител.

Добре ти се получи!!!

Хора, не говорете като не знаете. Няма нито едно дете около нас с нормални документи и нормални критерии, до фрапиращи случаи направо. Всички до едно приети в елитни у-ща :) Ха, ха,... ами какво ми предлагате. Да стоя и да гледам аз, и да запиша детето във Враждебна, за да сме единствените честни в квартала? Сами си го направихме така.

Сами си го направихме до колкото нямаме толкова много деца като римляните, но основно кметицата и тия около нея ни го .... направиха така, а не сами. Да има изпит за първи клас и той да е с най-голяма тежест. Какво значение има къде живееш? Трябва ли това да обрича на тъпота новите поколения? Кой ще работи и плаща данъци, КОЙ?

Дали не е замесен и голия директор???????

Някой требва да излезе и да каже "ЦАРЯТ Е ГОЛ !"

АСЕН Александров!!!Дали и информацията ви е толкова вярна,като малкото име на директора?

глупости говориш. Не е въпросът да се изучава предметът по едни и същи учебници, а до подготовката на преподавателите и имат ли те умения и знания. Толкова ли е трудно в министерството да има комисии по одобряване на учебниците. Но и тук ще играе корупцията и то силно. Както е казал поета - "Надежда всяка тука оставете."

В МОН има комисии за одобряване на учебниците и учебните помагала. Един закон и една наредба регламентират този въпрос. Според Вас колко добра подготовка трябва да има преподавателят по музика в трети клас, за да преподаде "качествено" тази песен: Отдолу иде джип Митсубиши със яка броня, с прозорци скришни. Всички по пътя той изпреваря. Но на кого е? Кой ли го кара? Вълчо го кара. Свири и гази! А във колата коя е тази? Лиска е вътре. И много иска на мис-конкурса да стане миска. Давай, Вълчо, и наддавай златна пара звънка - мис да стане твойта Лиска, гиздава и тънка!

Това е нкакъв майтап, нали ? Кажете ми, че няма как ТОВА НЕЩО да е в учебниците на децата !?

Да не гледат временна регистрация , а постояннта регистрация и всичко ще си дойде на мястото :)

На софиянци не им се връща по родните села. :)))))

За съжаление това е много вярно. София се напълни със селяндури, продали по една нива на село.

И цъкането на минуси от кореняк софиянци да започне СЕГА.

Едно време също се приемаха първолаци по местоживеене. Учителите ходеха по домовете и лично се уверяваха, че детето живее на даденият адрес. Елементарно е!

Струва ми се, че ако сега учителите тръгнат по домовете, за да се уверяват там ли живее детето, финансовото им състояние рязко ще се подобри от подкупите, които родителите ще започнат да раздават. Струва ми се, че просто във всяко едно училище трябва да се учи по едни и същи учебници и да се предлага едно и също ниво на образование. Изключвам специализираните училища, разбира се - техникуми и пр. Но мине ли се на единна система от учебници, рязко ще секне кранчето на учебникарската мафия. А доста хора нямат интерес от това, уви.

месторабота в района на училището - тъпизъм на квадрат. Местоживеенето т.е. където се плащат местните данъци би могло да бъде единственият правилен критерий.