Инцидентът стана в центъра на града в близост до зоологическата градина.

"Цяла улица е превърната в открита болница", пише от своя страна Tagesspiegel, цитиран от БГНЕС.

Камионът, който се вряза в хората с 60 км/ч на коледния базар край „Гедехтнискирхе“ в центъра на Западен Берлин, е най-вероятно атентат.

Атентатът много наподобява на този в Ница на 4 юли тази година.

През юли поне 84 души загинаха, сред тях много деца, 18 бяха тежко ранени, а десетки по-леко във френския град Ница, където камион се вряза в празнуващо множество.

Камионът, който е с полска регистрация, е минал 50 метра през пешеходната зона, прегазил много къщички с хората в тях и около тях. Шофьорът е заловен. Спътникът до него е открит мъртъв, съобщи Берлинската полиция.

Германският вестник „Ди Велт“ сочи, че шофьорът на камиона е пристигнал в страната като бежанец. Изданието обаче не е уточнило откъде точно има тази информация, предаде Breitbart.

Първоначално вестникът твърдеше, че шофьорът е бил чеченец, но по-късно уточни, че е пристигнал от Пакистан.

Човекът, открит мъртъв в камиона убиец в Берлин, е полски гражданин.

Свидетели съобщават за силен взрив, полицията предупреди, че от камиона може да изтича газ.

В същото време обаче българи, които са били в близост до мястото на произшествието съобщиха, че на са чули взрив.

Полската телевизия излъчи интервю с Ариел З, фирмата собственик на камиона. Той съобщи, че шофьор на тира е бил братовчед му, но е изключено той да е автор на нападението. Освен това съпругата му не е успяла да се свърже с него от 16 часа днес. Семейството му предполага, че камионът е отвлечен.

Полската компания съобщи, че шофьорът е изчезнал, предаде The Guardian. Мениджърът по транспорта на компанията Лукаш Васик заяви, че шофьорът е бил на 37 години и е транспортирал стоманени продукти на компанията „Тисен“ от Италия към Берлин. Компанията, която е трябвало да получи пратката в Берлин не я е получила.

Камионът е карал 22 тона стомана.

Полицията във федералната столица на Германия призова гражданите да останат по домовете си и да се въздържат от разпространяването на неофициална информация, съобщава изданието Bild. Същевременно органите на реда уверяват, че към момента няма индикации за допълнителни рискови ситуации в други райони на Берлин.

Часове след нападението с камион на коледния пазар в Берлин, полицията бе блокирала мястото поради опасения за поставена бомба, предаде The Daily Mirror. Полицията призовала да се избягва периметърът около пазара, както и съседните улици.

„Моля, заобикаляйте „Брайтсшайдплац“ от далеч. Колегите ни в момента проверяват съмнителен предмет“, написа полицията в страницата си в социалната мрежа „Туитър“.

Оказва се, че предметът всъщност е спален чувал.