Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на пресконференция за ограничаване на трафика на хора, предаде „Фокус”. Той е и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора.

По думите на вицепремиера България е една от държавите, износител на женска плът. "Вниманието трябва да бъде насочено основно към ограничаване и недопускане подобни престъпни групи да извършват тази престъпна дейност", категоричен бе Цветанов и даде за пример случая с Олга от Сливен, която е спечелила за своя сводник 4 милиона евро за 8 години.

През 2000 г. момичето, което било студентка, прекъснало обучението си заради липса на средства. Неин познат я убеждава да започне да проституира в Холандия, за да събере за кратко време пари, но когато пристига там, сводникът й я пребива и я принуждава да работи за него 8 години.
„Работех по 7 дни в седмицата и имах по 20-30 клиенти на ден. Изкарвах много пари, но в крайна сметка нямам нищо. Търпях, защото семейството ми в България можеше да пострада. Родителите ми знаеха, че съм чистачка“, разказва Олга, цитирана от в. "Монитор".

Преди 3 години Олга събрала сили и потърсила закрила от властите в Холандия. Сутеньорът е задържан и осъден, а тя се връща в България.

„Прекрасни, хубави момичета, които са по подиумите на модните агенции впоследствие се оказва, че са били принуждавани”, допълни Цветан Цветанов.

На въпрос на радио К-2 - дали ще си подаде оставката, след като провалът му по отношение на сигурността и борбата с престъпността е очевиден или ще си промени политиката, вътрешният министър заяви, че е изненадан от въпроса, тъй като денят не бил за политически изказвания или коментари относно събития, за които достатъчно се е говорело.

„Понеже вие сте представител на Радио К-2, а доколкото знам от една от свидетелките по делото „Октопод”, че сте в добри отношения с Алексей Петров (основният подсъдим по делото - б.р.), бих се обърнал към вас, ако е възможно, да ползвате Петров като ваш консултант за трафика на хора с цел сексуална експлоатация, защото той е работил и в службите, а и е част от организираната престъпност в България. Също така - може да ви съдейства и да вземете интервю от Антон Петров - Хамстера, който в момента е задържан за подобен вид престъпна дейност – трафик на момичета с цел сексуална експлоатация”, каза Цветанов.

На 27 юни Антон Петров-Хамстера, който е считан за дясната ръка на Алексей Петров, "Мистър България 2003" Мирослав Йончев и Цветко Цветков бяха арестувани по обвинение, че са организирали престъпна група за трафик на хора и за склоняване към проституция. Според разследващите модната агенция на Йончев - "Май Ейджънси", е използвана като параван за трафика на жени.