"Това, което ние направихме в операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е съдържанието на тази абревиатура да бъде с профила на задържаното лице, което е за рекет, за изнудване, стреми се към анархия и има цинично поведение в обществото." Това обясни Цветан Цветанов по повод операцията срещу Вальо Бореца от бандата на "Наглите", който беше задържан за изнудване, след като неотдавна бе освободен под домашен арест, съобщи БГНЕС.

"Няма как въобще да си помислим да кръщаваме операции на дадени съдии, просто преди няколко месеца само дадох това като една възможност", оправда се министърът за собствената си закана полицейски акции да бъдат кръщавани на съдии.

"Изпитвам огромно уважение към всички съдии, без изключение и когато имаме слабости, както в работата на МВР, те винаги се дискутират", добави Цветанов, който обаче постоянно отправя обвинения срещу съда.

И днес той отново атакува магистратите с примери. Разказа как е получил имейл от семейство за случай на грабеж и изнасилване на 2 момичета от 1998 година, предаде БГНЕС. "Разследването е продължило 4 години, след което е внесен обвинителен акт и от 2003 до 2007 година са проведени 23 заседания на съда и те приключват, че друг съд трябва да се произнесе, защото този не е компетентен. През 2007 г. се внася обвинителен акт в другия съд и до ден днешен няма присъда, а скоро изтича давностният срок от 15 години", заяви Цветанов.

Той изтъкна и друг случай. „Миналата година имаше европейска заповед за лицето Марин Стоянов – организатор на престъпна група, източила на територията до Инсбурк над 270 хил. евро. Беше задържан съгласно европейската заповед за арест. На първа инстанция бе оставен в ареста, докато се изпълни процедурата по неговото екстрадиране. На последваща инстанция обаче лицето беше пуснато под парична гаранция от 500 лв. Последва и вербална нота от Германия. Тогава немският посланик у нас каза, че съдебната ни система има двоен аршин", подчерта министърът без да казва дали, освен в Австрия, Стоянов не се е "проявил" и в Германия.

Министърът за пореден път изтъкна и делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, макар да не назова името му.
"Когато има злоупотреби за 16 милиона лева от ДДС схеми, а лицето получава условна присъда, в мотивите или решението на съда винаги могат да излязат съответни предположения за някакви съмнения", заяви Цветанов. (През 2011 г. Ковачки бе осъден условно на 3 г. за 16 млн. укрити данъци - б. р.)

Последният голям скандал обаче беше обвинението му срещу съдийка, че работи за организираната престъпност. Повод стана излизането на наркотрафиканта Васил Маникатов от затвора, заради което Цветанов заяви, че председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е забавила с 2 г.  мотивите за друга присъда срещу престъпника и тя не е влязла в сила. Това предизвика възмущението на съдиите, които призоваха главния прокурор да провери истината ли казва вицепремиерът.

Днес обаче Борис Велчев даде да се разбере, че прокуратурата няма намерение да проверява твърденията на вътрешния министър.
"Прокуратурата проверява факти, а не думи, и ако полицията има такива, ги дава на прокуратурата. Прокуратурата се занимава с данни за извършени престъпления", коментира лаконично Велчев и призова да не бъде замесван в оценки, предаде БТА.
Все пак Велчев не скри, че именно случаят "Маникатов" е липса на координация между прокурори, "които наблюдават различни дела, между които има връзка". Но главният прокурор вече издал методически указания, с които смята въпроса за решен.

По-късно самият Цветанов коментира изказването на Велчев така: "Аз никога не съм персонализирал уважаваната съдия Мирослава Тодорова, че трябва да бъда резследвана в това, което съм казал в 1-2 интервюта. Това, което съм казал, е че имаме забавени над 50 наказателни дела. Това е или професионална небрежност при изпълнението на служебните задължения, или остава усещането за нещо друго, за което също съм продължил мисълта си. Дадох за пример случая "Маникатов", защото той нямаше въобще да излезе от затвора и щеше да продължи да излежава новата си присъдана, ако не беше забавянето на мотивите".

Реорганизация в прокуратурата
Борис Велчев съобщи, че до седмица ще е готова цялостната реорганизация на Върховната прокуратура. В нея ще има два вида приоритета – националните (организираната престъпност, корупцията, данъчните престъпления) и приоритети, важни за цяла Европа – компютърните престъпления, престъпленията за интелектуалната собственост, незаконната миграция.
В новата организация вече ще има сектор, наблюдаващ делата срещу полицаи, който ще гарантира, че няма да има никакви забавяния на разследванията, както и че ще се извършват професионално, увери главният прокурор
„Престъпленията от МВР имат своята специфика, не всички дела срещу полицаи са за насилие", изтъкна обаче той.