Президентите на Русия и Турция може да обсъдят закупуването на руски зенитни ракетни системи С-400 на заседанието на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище през март, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Продължават преговорите по темата за С-400. Секретариатът на отбранителната промишленост и президентът получават информация за това. Ние следим внимателно преговорите. Не знам дали ще успеем до заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище, което ще се състои в Русия. Но, разбира се, тази тема ще се обсъжда на ниво лидери, каза говорителят, чието изявление бе излъчено от турската държавна телевизия ТРТ.

Калън добави, че "в контекста на преговорите по тази тема има много технически въпроси", които изискват подробно обсъждане.

Спирайки се на възможни противоречия с НАТО, които могат да възникнат в случай на купуване на ракетни системи С-400 от Русия, Калън посочи, че "не вижда в това отношение никакъв проблем и негативни страни".

Освен това има примери за използването на тези системи от някои страни от НАТО. Ние знаем за тях. А въпросът за съвместимостта се решава лесно на техническо равнище, каза говорителят.

Нормализиране на отношенията

Калън съобщи, че в рамките на посещение в Русия през март президентът Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да обсъди хода на нормализиране на отношенията, отмяната на оставащите в сила търговски санкции, темата за Сирия и борбата срещу тероризма.

Планира се пътуване на президента в Русия във връзка с провеждането през март на заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище.

Сега в контекста на нормализирането на отношенията се работи по темата за отмяна на санкциите, въведени след инцидента със самолета /на 24 ноември 2015 г./. Ние се надяваме, че в хода на посещението ще бъде сложена точка на тази работа, посочи говорителят.

През последните месеци Русия и Турция нормализират връзките помежду си, след като контактите им в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г.

Калън добави, че в дневния ред на преговорите между лидерите и във формата на заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище ще фигурират темите за Сирия, борбата с тероризма, Ирак и двустранните отношения.

Заседанието на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище е планирано за 10 март в Москва.