За списъка съобщиха Временните обществени съвети на българите в чужбина, предаде bivol.bg.
Участници в инициативата "Искаме да гласуваме" пък са открили 1331 "фалшиви" заявления от Турция и 41 извън Турция. От инициативата протестираха вече срещу ограниченията да се приемат заявления за гласуване по формални причини.

Министерството е качило на сайта си "Списъци с гражданите, изявили желание да гласуват на Избори 2011" в петък или събота. Те обаче са свалени в неделя сутринта.

"Проверка на публикувания от MВнР списък на заявилите намерение за гласуване в чужбина показва, че десетки редовно подадени заявления за гласуване от българи в Европа и САЩ не са били взети предвид, докато същевременно в южната ни съседка са регистрирани по няколко пъти едни и същи лица с очевидно фалшиви заявления (регистрирани са над 1500 такива заявления - 1300 по последни данни). Това има за непосредствен ефект драстично намаляване, с над 30%, на броя градове с изборни секции в Европа и САЩ спрямо последните избори през 2009 г.", пише в декларацията на Временните обществени съвети на българите.

Говорителят на МВнР Весела Чернева коментира пред в. "Дневник", че това е изцяло технически въпрос, който не е в нейните компетенции. Според нея в избирателните списъци, които са разлепени по улиците в България, също фигурират адресите.

От (ЦИК) потвърдиха, че това е така в страната. Според решение на комисията избирателните списъци, които са за публично обявяване "на хартия", съдържат трите имена и постоянния адрес на избирателите.
Списъци, които общините имаха задължение да публикуват в интернет до 12 септември, обаче съдържат само трите имена на избирателите. Справка в избирателните списъци, публикувани от общините в интернет, показа, че там също са обявени само трите имена, но не и адресът на гласоподавателя.

В решение на ЦИК от 29 юли за провеждане на изборите в чужбина е посочено, че списъците на хората, заявили желание да гласуват извън страната, се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България не по-късно от 4 октомври.
Изрично е отбелязано, че те трябва да съдържат само трите имена на избирателя, номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува.

Скандално е публикуването на списъка сайта на Външното министерство, каза за БНР Атанас Чобанов от Движението на българите в чужбина "Искаме да гласуваме". Според него това е противозаконно и ще доведе до серия от съдебни дела.
"Другото скандално, което видяхме след внимателна проверка на дублиращи се заявления, е, че в Турция има 1300 фалшиви заявления. Това значи, че ще бъдат разкрити секции с фалшиви заявления. От публикуваните данни виждаме, че има разминаване от около 1500-1600 заявления. Като не са признати най-вече такива, подадени в Западна Европа и Америка", уточни той.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни обаче, че заявленията се подават пред съответното дипломатическо или консулско представителство.
"Към ЦИК се подава само броят на заявленията, подадени до 27 септември. Информацията ни е подадена от МВнР и е за 37 606 български граждани, които са подали в срок заявлението си, че искат да гласуват в чужбина", коментира той.

За градовете Монреал, Босилеград и Димитровград Троянов оповести, че за Монреал вече има получено разрешение от канадските власти и ще се гласува в българската църква "Св. Иван Рилски". Все още се очаква разрешение от Сърбия.

По-рано днес кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин предупреди, че много българи няма да могат да гласуват в чужбина. Студент от Германия пък разказа как той и още около 5000 наши сънародници са били подведени от МВнР.