Днес парламентът на Турция реши на извънредно заседание да даде мандат на армията да провежда военни операции в Сирия. Това стана, след като вчера при минометен обстрел от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция - майка и четирите й деца, а 13 души бяха ранени. Турската артилерия отвърна с обстрел на сирийски позиции край границата.

Европейските лидери обаче призоваха двете държави да се въздържат от военни действия.

"Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства. Сигурни сме, че и нашите партньори в Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това", каза още държавният глава, предаде БТА.
На извънредното си заседание в Брюксел НАТО декларира, че продължава да подкрепя Турция и настоява за "незабавно прекратяване на подобни агресивни действия срещу страна съюзник".

Според Плевнелиев и двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации.
"За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че това е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системно действие на турското правителство. Убедени сме, че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът", добави той.

Президентът изрази притеснението си от огромната вълна бежанци, която вече залива не само Турция, но и много съседни държави. Още вчера той каза, че страната ни ще вземе мерки, а днес уточни, че се търсят решения както от еврокомисаря Кристалина Георгиева, така и от много други европейски институции.
"Това, което лично мен - бих казал честно, много ме възмущава, е невъзможността на политическите лидери на тази планета да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия", заяви президентът.
Според него е недопустимо е в 21 в. един "режим, който е абсолютно делегитимиран", да продължава да бъде подкрепян от някои големи световни сили.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че МВР е създало необходимата организация за засилване на полицейските патрули на  границата. "Но мога да ви кажа, че 100% контролираме този миграционен поток и 100% лицата, които влизат във вътрешността на страната, се задържат", каза той пред журналисти в Русе, цетиран от БГНЕС.
Цветанов заяви, че има готовност и за по-голям миграционен натиск, като се отворят модулите за аварийна ситуация. В момента капацитетът на домовете, които поемат бежанците, позволява да се приютят още 1000 души. Допълнително има ресурс за още толкова.

Според министъра най-невралгичната точка по отношение на бежанците, които идват от Сирия през Турция, е районът на Маточина. "Там надградихме системата си за сигурност, защото има 58 км от общо 273 км българо-турска граница, където имаме видеонаблюдение и 100% от всичко, което минава, своевременно се задържа", заяви той.
Тази нощ отново има заловени нелегални емигранти. Техният брой е 33 души, като от тях 22 са сирийци.

По-рано днес бе разпространено изявление на Външно министерство по повод ситуацията в Сирия. "България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията за развитията по турско-сирийската граница. Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право", се казва в изявлението.
В него се допълва, че в съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях.