Турското министерство на здравеопазването съобщи, че при аутопсията в турския град Адана на три тела на жертви на предполагаемата атака с отровен газ в провинция Идлиб в Северозападна Сирия, са констатирани следи от газ зарин, предаде турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

В съобщението се посочва, че продължава лечението в болници в Хатай и Адана на 31 пострадали при нападението.

По-рано днес турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че резултатите от направената в Турция аутопсия на жертви на нападението в Идлиб, ще бъдат изпратени в Хага за допълнителен анализ.

Аутопсия в Турция на 3 души от Идлиб показва, че в сирийската провинция е било използвано химическо оръжие, заяви пък турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.

В нея са участвали представители на Световната здравна организация и на Организацията на ООН за забрана на химическите оръжия, както и експерти по съдебна медицина.

Предполагаемата химическа атака в Сирия във вторник бе извършена в град Хан Шейхун, в северозападната провинция Идлиб, който е под контрола на бунтовници.

Загиналите при нападението са най-малко 86 по последни данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Организацията, базирана във Великобритания, отбеляза, че сред жертвите са 30 деца и 20 жени.

Над 30 пострадали бяха транспортирани за лечение в Турция.

Западът обвини сирийския режим, че неговите военновъздушни сили са използвали химическо оръжие при нападението.

Дамаск и Русия отрекоха. Според тях отровен газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците.

Сирия не е използвала химически оръжия, увери външният й министър

Правителствените сили на режима в Дамаск не са и няма да използват химически оръжия, дори и срещу джихадистки групировки. Това увери сирийският министър на външните работи Уалид Муалем.

„Подчертавам пред Вас още веднъж: сирийската армия не е и няма да използва какъвто и да е вид такива оръжия – не само срещу нашите хора, но дори и срещу терористи, които атакуват нашите цивилни“, заяви Муалем.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За химическата атака в Сирия.