Ще бъде наказан и един цивилен служител. Деветимата имат отношение към осъществените процедури и съответно към допуснатите слабости, пропуски и нарушения, каза министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА. 

След приключването на дисциплинарните производства ще бъдат наложени наказания, които ще варират от уволнение, през понижаване на военното звание с една степен, предупреждение за понижаване, до порицание и обръщане на внимание, обясни министърът.

Ангел Найденов не каза имената на хората, които ще бъдат санкционирани, но уточни, че сред тях са заместник-началник на отбраната, командирът на Сухопътни войски, началник-щаб, директор на дирекция, началници на отдели и председатели на комисии, ангажирани в процеса.

Наказанията идват след проверка, назначена от премиера Пламен Орешарски, която констатира, че оградата е трябвало да струва малко над 5 милиона лева, а вместо това сумата е достигнала малко над 9,5 милиона лева.

Вероятно мерките изглеждат сурови, но цялото реализиране на това съоръжение беше натоварено със свръхподозрение. Да се породи това подозрение и да се хвърли петно върху армията е достатъчно основание за уволнения, заяви министър Найденов.

Военният министър посочи като слабост в работата на военните "провеждането на маркетинговото проучване от Сухопътните войски по начин, който създава съмнение".

Като друга слабост Найденов посочи извършената договорка за доставка на по-голямо количество материали от предвидените, без това да е писмено съгласувано с проектанта.

Министърът допълни, че проектът ще бъде изпълняван със същото ръководство, но "със съответните поуки и след предприемане на дисциплинарни и административни мерки".

Министърът посочи още, че с фирмите вече се предоговарят и намаляват цените, досега вече със 134 000 лева, а преговорите продължават.