Ромите, търгуващи със старо желязо, били обвинени, че са принудили седем свои сънародници да просят и проституират, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френски медии обръщат внимание днес на думите на обвинителите, че в този процес става дума за "съвременно робство".

След половинчасово заседание 46-годишният глава на клана Йордан Христов беше осъден на 7 години затвор. Присъдата отговаря на исканията на прокурора, направени сутринта.

Съпругата му Юзелем беше осъдена на 5 години. Синът им Стефан пък получи присъда от 6 години, с година повече от поисканото. Другият им син Иван е осъден на 4 години, защото е надзиравал дейността на млада проститутка, която срещнал в България. Самият той проституирал като травестит.

Именно по жалбата на младата жена, подадена през юни 2013 г., беше сложен край на аферите на семейството.

Василка Христова, снаха на Йордан Христов, получи четири години. На толкова беше осъдена и другата му снаха Гергана.

Шестимата членове на семейството бяха признати за виновни по обвиненията, особено трафика на хора. Единствено Василка беше частично оправдана по обвинението в сводничество при утежняващи вината обстоятелства.

Откритите авоари са конфискувани и на шестимата е забранено да стъпват на френска територия.

"Ер Те Ел" цитира свидетелски показания на един от просяците, работили за бандата, че Христов притежава в България "много хубава къща с декоративни фонтани и овощна градина, много добре мебелирана".

Прокурор Арно Фожер подчерта, че иска присъди, които да послужат за пример и да имат възпиращо действие.

"Родината на правата на човека не може да толерира експлоатацията на най-слабите. Европа не може да бъде пространство за търговия с хора", заяви той.

По сведения на френски медии шестимата българи са живеели заедно с наетите от тях просяци и проститутки в ромски лагер край Марсилия.