Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Има определена готовност общините от областта да кандидатстват по схемата "Подкрепа за заетост" и другите мерки по ОП "Развитие на човешките ресурси" и по допълнителни програми по Националния план за действие по заетостта, каза Младенов. По думите му, когато дадената община наеме хора на работа за дейности, които са свързани на общинско ниво, заплатата е 380 лева плюс осигуровките, като заетостта е до 1 година. Ако ги наеме частният бизнес, заплатата е според минималния осигурителен праг за съответната дейност, обясни министърът.

Единственият начин да бъде спасен ВМЗ-Сопот е оздравителен план, а на работниците, които ще бъдат съкратени, да се предложат алтернативни
варианти за заетост, каза още Младенов, цитиран от БНТ.
Разбра се, че в завода работят над 3000 души, а вчера премиерът Бойко Борисов препоръча да се съкратят 700-800 работници, иначе приватизацията била невъзможна.

Междувременно с 13 гласа "за" четирима въздържали се и нито един "против" икономическата комисия в парламента извади ВМЗ-Сопот от списъка с предприятия, за чиято приватизация е нужна специална стратегия.
Шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов обясни, че досегашната стратегия за приватизация е много добра, но ако се работи по тези критерии, отново ще бъде допуснат само един кандидат, а ако парламентът се заеме с нова стратегия, това ще отнеме месеци, а може и година.

Караниколов подчерта, че ако е стартирана приватизация, може да се поиска отстрочка от 4 месеца на процедура по несъстоятелност.
Той каза това по повод образуваното в Пловдивския окръжен съд търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ-Сопот по молба на „Механичен завод – Девин” АД. Делото е насрочено за 21 януари
По неофициална информация делото е за малко над 2 млн. лева.

Икономическият министър Делян Добрев призова изваждането на ВМЗ от забранителния списък да бъде разгледано и в пленарна зала в най-кратък срок. В същото време синдикатите и ръководството на завода в Сопот обсъдиха оздравителната и производствената програма.