Това заяви в предаването "Опасно близо" по bTV социалният министър Тотю Младенов. При задълбочаващата се криза в Европа, ние нямаме друг изход. Изпълнителната комисия към партията е взела решение и тя си носи последствията от това, каза той.

На въпрос за това, че през годината е заявявал многократно как през 2012 г. ще има увеличение на пенсиите, социалният министър коментира, че никой не е очаквал кризата. Очакваше се, че Европа ще тръгне напред, а стана точно обратното. Минималната пенсия се увеличава от догодина с възможностите, които имаме, подчерта той. През лятото имахме срещи и се мислеше за увеличение, но ситуацията се влоши, добави Тотю Младенов.

През 2010 г. правихме параметрите, на база растеж в Европа, който, за съжаление, не се осъществи. Още от първия ден на правителството започнахме да правим пенсионната реформа, ситуацията обаче се промени и, по съвет на ЕК, ние я придвижихме напред. Трябва да предприемем тези мерки, за да гарантираме пенсиите през 2012 г., посочи министърът. Увеличихме минималната заплата от 240 на 270. Догодина тя ще скочи още веднъж.
Издърпваме някои мерки напред, за да гарантираме тази система. Дупката в бюджета на НОИ е 1,9 млрд. лева, посочи Младенов.

За мен не е важно да остана министър, това го решава премиерът. Още от първия ден аз съм готов да подам оставката си. Гледам си работата още от първия ден. Никога не съм си давал оценка, предпочитам вие да направите това, заяви Младенов.

В последните дни характеристиката "синдикалист под прикритие" бе отправена по адрес на социалния министър. Да, бил съм към синдикатите, но не се занимавам със синдикализъм вече десет години. Правим всичко възможно да запазим диалога и това става преди всичко, благодарение на премиера, аз помагам. Правим всичко възможно, цялото правителство, да продължим добрия диалог, защото в това тежко време реформите трябва да се случват, коментира Тотю Младенов.

Премиерът призна, че е недоволен от социалния министър и му даде жълт картон. Преди малко повече от седмица плановете за нова пенсионна реформа бяха обявени от финансовото министерство. Оттогава досега социалният министър мълчеше. За това и той беше критикуван от премиера.