Кражбата на топлинна енергия ощетява всички останали, категоричен бе по bTV новият изпълнителен директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. „Аз също много се дразня когато си плащам парното, а заради някой друг трябва да ми бъде спряно и на мен. Трябва да намерим механизми да дисциплинираме тези, които не са коректни, а не коректните", коментира Цветанов, цитиран от КРОСС.

Той обяви, че има, макар и не много, клиенти с големи задължения. За последната седмица най-задлъжнелият клиент на дружеството е със сметка от 18 хил. лв. , срещу него е заведено дело. Около 162 клиента са с задължение над 10 хиляди лева.
„Вероятно ще има хора и с над 18 хил. лв. дългове", прогнозира Цветанов и добави, че "Топлофикация" съди клиенти с над 3000 лв. дълг.

Цветанов съобщи още, че се търсят и механизми за поощряване на коректните клиенти. Сред възможните варианти е на редовните клиенти да се прави отстъпка в сметката в рамките на няколко процента. Друга идея предвижда да има томбола, в която да се разиграват телевизори, компютри, екскурзии и други бонуси, разказа пред "Стандарт" Стоян Цветанов.  
Всеки, който няма задължения за парно, е потенциален печеливш в игрите на "Топлофикация" .

Програма за стимулиране на лоялните клиенти предложи преди време и бившият директор на "Топлофикация" Петко Милевски, но тя не заработи.
 
С около 10 лв. по-ниска сметка за парно през януари ще платят абонатите на топлофикационните дружества, след като вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране свали цените за отоплението с малко над 5% в повечето градове. Причината за това е поевтиняването на природния газ, който формира между 70% и 80% от цената на топлоподаването при различните дружества в страната.

Миналата седмица Стоян Цветанов обаче предупреди, че сметките за декемврийското парно ще са високи, тъй като на 14-и, 15-и, 16-и декември в "Топлофикация" имало пик и тя подавала около 1500 мегавата на час. Това по думите на директора било равно на един реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". Подобни стойности вероятно могат да се очакват и през последните дни.