Днес Комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет разгледа пакет от оздравителни мерки, предложени от дружеството, съобщи БТА.
Предложението е стигнало и до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което може да инициира законодателна промяна на Закона за енергетика.

Другите законодателни промени, които искат от дружество, са топлинните счетоводители сами да събират сумите за разпределение на топлинната енергия, а не "Топлофикация" да им плаща цялата сума за разпределение, която не е събрала в пълен размер на абонатите.

От дружеството искат да имат възможност да спират топлоснабдяването на сгради, в която повече от две трети от абонатите са длъжници, и да се инкриминира кражбата на топлинна енергия от вътрешните инсталации.
Настоява се и да се уреди възможността неплатените в срок задължения да станат основание за постановяването на незабавно изпълнение и издаването на изпълнителен лист.

Друго предложение е обслужването на граждани в общинските администрации да се обвърже с представянето на документ за платена сметка за парно, както и общината да събира сметките за парно от общинските жилища, заедно с наема на имота.

"Топлофикация София" към края на 2010 година е със задължения за общо 546, 645 млн. лв. и вземания за общо 358, 006 млн. лв. Събираемостта към края на миналата година е била 49,12% от битовите и 91,04 на сто от стопанските потребители. Според статистиката на дружеството една трета от битовите абонати редовно закъсняват с плащането на сметките.