Ухиленият стрелец с автомат в плажен чадър

Властите в Тунис са разпознали досега 20 от общо 38-те убити от младия тунизиец, който откри огън на плажа пред хотелите "Риу Империал Мархаба" и "Совива" в Сус, преди да пристигнат силите на реда и да го ликвидират. 
Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

Сред убитите има също белгийци, германци, ирландци, французи, португалци и украинци.

Трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността и да отхвърлим всеки, който одобрява ислямистката радикална реторика, пише британският премиер Дейвид Камерън в статия за в. "Дейли телеграф", цитирана от БТА.

Всеки се пита едно и също: как един ден, прекаран със семейството и приятели на плажа, се превърна в такъв ужас. Ухиленият стрелец с автомат "Калашников", скрит в плажен чадър, показва с какво голямо зло си имаме работа, коментира британският премиер. 

Джихадът - по-близо до Европа

Изнасянето на идеологията на "Ислямска държава" от Ирак и Сирия към Магреб може да бъде възприето като своеобразно ребрандиране на движения, които съществуват от векове пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Нападението със сигурност е целяло да дестабилизира единствения успешен пример на Арабската пролет, откъдето впрочем води началото си и това движение. С извършването му или поне с подкрепата си за него, групировката "Ислямска държава" и местните й клонове искат да постигнат още няколко цели.

На първо място убийствата са шокираща демонстрация, че терористичните групи са запазили способността си да ударят Тунис, три месеца след нападението срещу музея "Бардо" и взетите след това мерки срещу ислямистките групировки.
 
На второ място, стрелбата на плажа в Сус е гръмко завръщане на въоръжения ислямизъм на място, което има дълга история с този проблем.

На трето място, тя довежда световния джихад по-близо до Европа и то по зрелищен начин, продължава статията в "Гардиън".

"Ислямска държава" може да използва древни варварски методи да убива, но има модерни техники за пропаганда и използва социалните мрежи като основно оръжие. Това обаче не е война между исляма и Запада, както "Ислямска държава" иска хората да смятат. Тя е между екстремистите, които искат омразата им да процъфтява, и останалия свят, който иска свобода и благоденствие, допълва позицията си Дейвид Камерън.

Екстремисти в Ирак и Сирия планират "ужасяващи атаки" във Великобритания,
заяви още премиерът.

Заплахи към шиитите

"Ислямска държава" твърди, че аудиозаписът е изявление на извършителя на атентата в джамия в Кувейт в петък, при който загинаха 27 души, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Изявлението се състои основно от стихове от Корана и е пуснато в социални медии, използвани от "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата. Говорещият критикува мюсюлманите шиити и ги предупреждава да очакват мъст заради обидите им към исляма.
Атаката е насочена срещу "храм на онези, които отхвърлят правата вяра", бе заявено след атентата.

Кувейтските власти идентифицираха атентатора като Фахд Сулейман Абдул-Мухсен ал Кабаа от Саудитска Арабия. ф