Убити са петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци,  колумбийци, поляци и австралиец, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>
 
Убити са и двама тунизийци - полицай и шофьор на автобус.

Двама от нападателите са ликвидирани.

Премиерът Хабиб Есид заяви, че те са идентифицирани като Ясин Абиди и Хатем Хашнауи, съобщи Франс прес.
Според говорител на МВР двамата вероятно са тунизийци.
Нито премиерът, нито вътрешното министерство посочиха повече подробности за атентаторите.

44 души са ранени. Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, руснак, белгиец, както и шестима тунизийци.
Някои от ранените са в критично състояние.

Белгийка, която е била в музея в момента на нападението, е в неизвестност, пишат местни медии, цитирани от БТА.
Тя обаче не е в списъците на нито една туниска болница, приела ранените. Външно министерство на Белгия ще провери дали тялото й не е в някоя от моргите в столицата на Тунис.

Кой е отговорен?

Атаката е извършена от групировката "Окба ибн Нафаа", свързана с "Ал Кайда" в ислямския Магреб, съобщават местни медии, цитирани от ТАСС.
От края на 2012 г. армията провежда операция срещу "Окба ибн Нафаа" в граничната алжирска провинция Касерин.

Президентът Беджи Саид Есебси обеща безмилостна война срещу тероризма.

Искам тунизийският народ да разбере, че сме във война срещу тероризма и че тези свирепи диваци не ни плашат“. Ще се борим срещу тях без милост и до сетния ни дъх“,  каза държавният глава в телевизионно изявление.

Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на авторитарния президент Зин ал Абидин бен Али в началото на 2011 г.

Националният музей "Бардо", който е в съседство със сградата на тунизийския парламент, е сред най-големите туристически атракции в Тунис. В него е представена историята на страната и са изложени едни от най-големите в света колекции от римски мозайки.

Реакцията на ЕС

С нападението в Тунис терористичните групировки още веднъж се прицелват в държавите и хората от Средиземноморието.

Това се посочва в променен вариант на съобщението на Европейската служба за външно действие (ЕСВД) по повод атентата в Тунис, в което е цитирана върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

В първоначалния вид на изявлението се посочваше, че с нападението в Тунис терористичната групировка "Ислямска държава" още веднъж се прицелва в държавите и хората от Средиземноморието".