Убитите са от 6 националности, предимно граждани на Великобритания и Германия, но сред тях има и белгийци, тунизийци и други, съобщиха властите.  

Ирландски парламентарист съобщи, че 50-годишна негова сънародничка е починала от раните си, след като била простреляна на плажа пред хотела. Той научил тази новина от съпруга на жертвата, който се намирал в хотела.

По предварителна информация няма данни за пострадали или загинали българи в Тунис, съобщи пред "Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева. 

Сред ранените има такива, които са в много тежко състояние и се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Вижте снимки >>

Засега не се потвърждава информацията за двама нападатели. Убит е един терорист, като до трупа му е намерен автомат "Калашников", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По неофициална информация на тялото му е било открито неизбухнало взривно устройство.

Съобщава се, че той е идентифициран като тунизийски студент, който не е бил известен на полицията, предаде Франс прес, като се позова на държавния секретар по въпросите на сигурността Рафик Шели.

Нападателят е роден в района на Керуан, един от градовете, смятани за свещени за исляма, който се намира в централната част на Тунис. Той добави, че засега както изглежда само един човек е отговорен за атаката в Сус.

"Той е дошъл до хотела откъм плажа, облечен като летовник, който ще се къпе в морето, и носел плажен чадър със скрито вътре оръжие", разказал държавният секретар по сигурността.

Когато пристигнал на плажа в района на хотела  "Риу Империал Мархаба" атентаторът открил огън по туристите, а после атакувал сградата.

По-рано говорителят на тунизийското министерство на вътрешните работи Мохамед Али Аруи говореше за нападатели, които дошли с надуваема лодка и започнали да стрелят още на плажа между хотел Мархаба и хотел Совива, след което нахлули в хотел Мархаба.

Британски журналист съобщава в профила си в "Туитър", че според очевидец 5-6 души на плажа пред хотел "Белвю" са били убити при стрелба от лодка в морето.

Силите за сигурност се намесили веднага и започнала престрелка, уточни говорителят, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.
Засега нито една терористична групировка не е поела отговорност.

Това е най-кървавото нападение в Тунис за последните 10 години. Предишният рекордьор в тази печална статистика беше атаката в музея Бардо в столицата, в която загинаха 21 туристи и един тунизийски полицай. Тя беше извършена на 18 март.

Пред телевизия Скай Нюз британски турист в Сус казва, че след нападението хората опразнили плажа. Той разказва, че гостите в хотела, в който бил отседнал, първо получили нареждане да се заключат в стаите, когато започнало нападението, а после второто нареждане било да се съберат във фоайето.

След атентата десетки туристи напускат хотелите в района.

Миналата година атентатор камикадзе се взриви на плаж в Сус, но жертви нямаше, припомня Франс прес.

Терористичният акт се разигра на фона на атентата във Франция, при който ислямисти атакуваха химически завод. В Кувейт пък беше атакувана джамия, терористична атака имаше и срещу военна база в Сомалия.

Специалните служби на САЩ и на Великобритания се опитват да установят дали има връзка между терористичните нападения във Франция, Кувейт, Тунис и Сомалия, предаде ТАСС. Според източник от разузнавателните служби засега няма никакви потвърждения за връзка между четирите нападение.

Според служител на разузнаването на САЩ обаче тези атаки може да свидетелстват за това, че бойците на "Ислямска държава" успешно използват интернет и други средства, за да нанасят удари по противниците, които се намират вън от контролираните от тях територии в Сирия и Ирак.

Източникът припомни, че по-рано тази седмица ИД отново призоваха привържениците си по целия свят да извършват атаки по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.