Един от убитите от джихадиста Радуан Лакдим е Кристиан Медве, главният месар на супермаркета в Треб, в който бяха взети заложници.

Три дни след кървавата драма полицията е забелязала следното съобщение в социалните мрежи:

"И какво, шокирани сте, че един убиец е убит от терорист? Аз пък не, не му съчувствам и грам. Все пак има справедливост".

Съобщението предизвикало бурни реакции и било изтрито от авторката, веганка активистка, защитничка на правата на животните, а срещу нея е започнато разследване за възхвала на тероризма.

В момента веганката се намира в ареста и може да бъде осъдена на затвор заради своя коментар във Facebook. Оправдаването на тероризма се наказва с максимална присъда от пет години затвор и глоба от 75 000 евро.

Бивш кандидат за депутат на име Стефан Пусие бе осъден вчера на една година условно лишаване от свобода за възхвала на тероризма от съд в Нормандия.

Той е публикувал три туита, в които се радва заради смъртта на подполковник Арно Белтрам, който се размени със жена, държана за заложник от джихадиста в супермаркета в Треб и по-късно почина от раните си.

"Всеки път, когато убият полицай, си спомням за моя приятел Реми Фрес", написа Стефан Пусие, който е бил кандидат депутат за крайно-лявата партия "Непокорна Франция". Реми Фрес е френски ботанист и активист, убит през 2014 г. от френската полиция с граната, докато протестирал срещу изсичането на гора.

"Този път убитият бе полковник, браво! Един глас за Макрон по-малко", завършва постът на Пусие.

Разследванията за възхвала на тероризма накараха някои да се запитат за нивото на свободата на словото във Франция.