Тамерлан Царнаев, който бе убит в петък в Уотъртаун (щата Масачузетс) при престрелка с полицията, през миналата година е прекарал шест месеца в руската република Дагестан. Неговият баща Анзор Царнаев твърди, че синът му се е завърнал в Русия, за да си извади нов паспорт, но по някакви причини неговото пребиваване там се е проточило. Анализаторите смятат, че това е била важна стъпка по неговия път към извършването на терористичното нападение в Бостън.

Специалните служби на САЩ проверяват връзка на Тамерлан Царнаев с терористичната организация "Кавказки емират", чийто лидер е екстремистът Доку Умаров, съобщи днес американският телевизионен канал Фокс нюз, цитиран от БТА.

На страницата на Тамерлан Царнаев в ЮТюб (YouTube) е открит така нареченият списък на терориста (филми с екстремистки характер), а има и позовавания на "Кавзакзкия емират.

Според близки на Тамерлан Царнаев той станал последовател на радикалното течение на исляма през последните години, когато е живял в САЩ, и с възгледите си силно разтревожил роднините си в Дагестан по време на посещенията си при тях миналата година.

Според данни на американски медии преди две години руските специални служби са поискали от САЩ информация за Тамерлан. Москва го охарактеризирала като последовател на радикалния ислям, който се готви да се присъедини към нелегална групировка.

"Запитването било направено от руското правителство, което било обезпокоено от вероятни връзки на Царнаев с чеченски терористи", пише в. "Вашингтон пост".

В понеделник на една от централните улици в Бостън избухнаха два взрива, близо до финиша на известния Бостънски маратон. При терористичния акт загинаха трима души, а близо 180 бяха ранени.

Тамерлан Царнаев почина в четвъртък при престрелка с полицията край Бостън, а по-малкият му брат Джохар бе заловен ранен в петък при мащабна операция на правоохранителните органи на САЩ в същия район.

Лекарите описват състоянието на 19-годишния Джохар Царнаев като стабилно, но тежко. Той не е в състояние да общува със следователи, съобщава губернаторът на щата Масачузетс, Девал Патрик.

„Ние имаме един милион въпроси, на тези въпроси искаме да получим отговори. Състоянието на заподозряния е тежко, но стабилно, той още не е в състояние да разговаря”, заявява Патрик.

ФБР продължава да търси мотивите на братята Царнаеви, които са ги накарали да организират атентата в Бостън. Губернаторът се надява Джохар ще оцелее, защото показанията му могат да внесат яснота по множество неизяснени въпроси, свързани с терористичния акт.

Кои са двамата братя

Снимки от спецоперацията

Експлозиите в Бостън