По думите му, в тенджерите е имало парчета метал, пирони и сачми, предаде БТА.
Бомбите най-вероятно са направени в домашни условия, сочат първоначалните доклади на разследването.
Следователите са събрали някои от компонентите, но още не са установили какво е било използвано за детониране на експлозивите.

Си Ен Ен съобщи, че взривните устройства са били с таймери, предаде БГНЕС.

В неофициални съобщения се говореше за до 5 открити невзривени пакети, но те бяха опровергани от губернатора на Масачузетс Дивал Патрик.

3 жертви, над 170 ранени

Двойният взрив отне живота на 8-годишния Мартин Ричардс, 29-годишната управителка на ресторант Кристъл Кембъл и китайска студентка, чиято самоличност не се съобщава по искане на родителите й.
Майката и шестгодишната сестричка на Мартин са тежко ранени. Баща му и брат му, които също гледали маратона, не са пострадали.
17 от ранените са в критично състояние. Най-малко 40 от пострадалите са в тежко състояние.

Правителството: Няма признаци за голям заговор


Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано заяви, че няма признаци бомбените експлозии в Бостън да са част от по-голям заговор, предаде Ройтерс. Независимо от това, като предпазна мярка, няма да бъдат отменени засилените мерки за сигурност, които вече са взети в големите транспортни обекти, каза тя.
Временно бе затворен
етаж от централния терминал на нюйоркското летище "Ла Гуардия" заради подозрителен пакет. След експлозиите в Бостън полицията в Ню Йорк, Вашингтон и Лос Анджелис и други големи американски градове мина на специален режим на работа. Допълнителни патрули има и по железопътните гари и на други места, където се струпват много хора.

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че ФБР разследва взривовете в Бостън като терористичен акт, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
В изявление в Белия дом той посочи, че виновникът за взривовете не е известен. Не е ясно дали извършителите са чужди или местни злонамерени лица, все още не разполагаме с мотивите за престъплението, призна президентът.
„Това е ужасен и малодушен акт. Всеки път бомби са използвани срещу невинни цивилни, това е акт на терор”, добави той и призова американците да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни действия.
По думите му, предстоят още разследвания на най-тежкия атентат на американска територия след 11 септември 2001 г. "Ние знаем това - американският народ отказва да бъде тероризиран", коментира той.

Президентът нареди американският флаг над Белия дом да бъде наполовина спуснат в памет на жертвите и да остане така до 20 април. Дотогава ще са спуснати наполовина знамената над американските учреждения и институции, на военни бази и кораби, както и в посолствата и дипломатическите мисии на САЩ в чужбина, посочва ИТАР-ТАСС.

Разследващите обещаха да стигнат накрая на света, за да открият извършителите, но засега арестувани няма. Вече стана ясно, че ФБР и ЦРУ имат към момента две версии за извършителите. Допуска се, че зад атаката може да стои крайнодясна група, както и че нападението може да е дело на джихадист. Студентът от Саудитска Арабия, който е бил ранен и разпитван във връзка с взривовете, най-вероятно е извън подозрение, предаде Ройтерс.

В листата на стартиращите в маратона е имало българин - Владимир Христов, който обаче не е участвал заради контузия.

Разказ от българи очевидци на експлозиите.

Снимки от атентата