Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК по казуса за Белене. Съдът осъди България да плати 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора за "Белене", а България ежедневно за плаща лихва в размер на 167 хил. евро.

„Това, което ние трябва да направим и като правителство, и като Български енергиен холдинг, съответно НЕК, е да търсим бързо решение на въпроса, но в същото време не прибързано. Това решение трябва да бъде добре обмислено и прагматично, което да ни даде възможност да финализираме този процес по най-добрия за България начин“, каза министърът.

На въпрос за критиките на БСП към нея и премиера Бойко Борисов за това, че не бива да водят преговори за АЕЦ „Белене“, докато продължава да има мораториум върху централата, Петкова поздрави опозицията за загрижеността.

Това, което трябва да се знае, е, че ние не водим преговори за проекта АЕЦ „Белене, ние водим преговори във връзка с арбитражното решение. Трябва да се прави разлика между тези две неща“, уточни тя.

По думите на Петкова единият вариант е свързан с това да бъде продадено оборудването на трета страна, но продажба на трета страна не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да извършим във връзка с оборудването. Дори, ако примерно го продадем за 200 милиона, пак ще останат едни над триста милиона, които трябва да бъдат погасявани от НЕК, допълни министърът.

Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите й има вече индикации за подобен интерес от 2-3 компании.

В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

Преди дни премиерът Борисов заяви, че решението за АЕЦ “Белене“ е реализацията й като частен проект с различни варианти за дял на България - минимално участие, “златна“ акция или друго.

АЕЦ "Козлодуй" извършва дейностите за удължаване на работата на 5-и и 6-и блок в срок. До този извод специалистите са стигнали след среща на представители на централата с консорциумите, които изпълняват мерките за удължаване на срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови блока.

Очаква се животът на реакторите да бъде удължен до 60 години.