Това заяви пред Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов. Проектът ще бъде разработен от Агенцията за приватизация и ако е жизнеспособен - частни инвеститори ще дойдат и ще го реализират, добави той.

Според него, ако проектът не се осъществи, реакторите трябва да отидат в Музея на социалистическото изкуство, който направи министърът на културата Вежди Рашидов.

В интервюто Борисов не спомена за възможностите за продажба на реакторите на трета страна или да бъдат откупени от "Росатом".

Преди две седмици българска делегация начело с премиера бе в Иран, където се водеха преговори за продажба на реакторите, но до споразумение не се стигна.

"Хипотезата вече не е дали ни трябва АЕЦ "Белене", а какво да направим с реакторите, които Арбитражният съд присъди да платим", посочи Борисов.

Той  припомни, че освен сумата от 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора за "Белене", България ежедневно плаща лихва в размер на 167 хил. евро.

До този момент в проекта за втора ядрена централа страната е вложила към 3 млрд. лева.

"Цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 година", каза още Борисов.

За него хипотеза трябва ли ни нова централа вече не съществува, а тя трябва да се строи "по някакъв начин".

Относно проекта "Южен поток" премиерът изтъкна, че България вече е обърнала позицията си и той може да стане европейски чрез газовия хъб "Балкан".

"Няма смисъл да правим самостоятелни проекти, които после ЕК ни ги спира, каза премиерът. Според него хъбът ще приема газ от нашите находища, Румъния и руски газ. Натовците като говорят по темата, да си спомнят това. Холандия как прие газа от „Северен поток 2”, руски газ минава през Турция и Гърция по "Син поток" – те по-малко натовци от нас ли са", защити се Борисов.

Премиерът говори и за завода "Авионамс", който беше част от империята на Цветан Василев. През 2012 година той бил приватизиран и се изгубил лиценз да се ремонтират МиГ-овете и Су-тата ни. Вчера (11 август) обаче дошло писмо от Русия с покана да се започнат разговори за връщане на лиценза на „Авионамс” за ремонт на руските ни самолети.

В макроикономически аспект сме добре, изтъкна премиерът.

На въпрос докога нашите баби и дядовци ще живеят с тези мизерни пенсии, Борисов отговори – докато даваме милиарди за „такива проекти”, визирайки АЕЦ „Белене”.

По темата с горивата Борисов заяви, че тече разследване защо OMV продава на едни цени в Австрия, а на други – в България.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се свиква ли извънредно НС заради АЕЦ "Белене"