„Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор", обясни той, цитиран от "Фокус".

Радев призна за известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка.

"Фирмата, поддържаща тел. 112 да не се подвежда по това, че идвайки председателството, държавата може да бъде притискана с неприемливи условия", каза още министърът.

Преди около месец Радев обяви, че е е притеснен за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, защото не знаел как работниците в 112 ще приемат сигнали и ще работят на чужди езици. Тогава стана ясно, че е обявена обществената поръчка за обновяване на системата. По думите на министъра тогава се търсил по-съвременен вариант.

Днес Радев уточни още, че от над 600 000 обаждания в последния месец и половина, само около 130 са били със сбъркани адреси.

„Ако това притеснява някой, мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него“, каза още министърът на вътрешните работи.

Той съобщи още, че 934 полицаи вече са назначени, с което правителството спазва заложеното в управленската програма и предизборната програма на ГЕРБ.

Валентин Радев изрази увереност, че до края на годината ще бъдат назначени още служители на реда и те ще бъдат насочени към малките и средни населени места.

Той информира, че утре в Асеновград ще бъде възстановено районното полицейско управление.

Министърът посочи, че трябва да бъдат увеличени заплатите не само на служителите на МВР, но и на целия сектор "Сигурност" и увери, че се търсят начини за това. На 12 септември ще заседава НСТС и темата ще бъде дискутирана.

В отговор на въпрос министърът съобщи, че над 30 на сто от повече от 160 услуги, предлагани от ведомството, вече са електронизирани. Вече има подобрения в КАТ и опашките там намаляват, изтъкна министърът и добави, че се очаква все още допълнителните средства в размер на близо 2,5 млн.лева, за довършване на проекта за КАТ-София и мултиплицирането му за останалите пунктове в големите градове в страната.