Акцията е започнала вчера следобяд и в нея е участвал специализираният отряд за задържане към СДВР "Кобра". На много места в столицата са извършени обиски и претърсвания, съобщи пред  “Фокус” шефът на полицията старши комисар Валери Йорданов.

„Тъй като операцията е насочена за разбиването на този вид престъпления, й сложихме наименованието „Чук”. Разпространявани са предимно кокаин и марихуана. На някои от адресите са намерени наркотични вещества. Иззети са компютри, записващи устройства за камери, документи, които самите лица са си водили", каза Йорданов, който уточни, че се издирват още четирима членове на групата.

В хода на разследването е установено, че бандата е действала в строга йерархична структура и разделение на функциите, уточниха по-късно от пресцентъра на МВР. Неин тартор е М.Д., известен с прякора Катерицата, който бил обявен за издирване в средата на януари. Той е на 36 години, криминално проявен за противозаконно отнемане на коли и грабеж.

След внимателно планирани действия вчера служителите на реда засекли в "Ауди" на бул. „Климент Охридски” Катерицата и неговия приближен – В.Д.-Весо Черния, на 43 г., който също бил издирван, но за престъпление в Благоевград. При личния обиск у Катерицата служителите намерили 10 000 евро, а в спътника му - мобилен телефон, голям брой булфон карти и бележки. Последвало претърсване на жилищата им, откъдето са иззети компютър и записващо устройство за камери, два тефтера със записки и 400 лева.

Задържани са още Стефан Бонев -Сако, на 48 години, регистриран за измама, кражба и притежание на дрога, В. Х. - Кубинеца, с полицейско досие за кражби, икономически престъпления, хулигански прояви, осъждан за кражби и документни престъпления, С.К. с прякор Славе, на 48 години, криминално проявен за икономически престъпления и осъждан за кражби, Х.А. - Ицо Калоянчев, на 42 години, регистриран за кражба на автомобил, тежка телесна повреда и хулиганство. Задържан е и 48-годишен мъж, който няма криминални регистрации. На всички е наложен 72-часов арест.

При претърсвания в домовете им са открити 24 боеприпаса, кутия от цигари с марихуана, електронни везни, кафемелачка с полепнал бял прах, раница с голям брой полиетиленови пликове с остатъци от бяло прахообразно вещество, бучка с вещество, реагиращо на кокаин, метална лъжица и заготовки, използващи се за разфасоване и пакетиране на дрогата.

"В случая не мога да не поздравя колегите от СДВР, които този път проведоха много добре планирана, балансирана и успешна полицейска операция. Лицата са задържани със съответните веществени доказателства и смятам, че ще бъдат достатъчни за по-нататъшни процесуално-следствени действия”, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев.

За Сако се заговори последно в началото на януари, когато Софийска градска прокуратура повдигна ново обвинение на Големия Маргин. То е, че в периода август 2009 г. – май 2010 г. в Слънчев бряг, са образували "организирана въоръжена престъпна група да разпространява в страната наркотични вещества". Това е второ обвинение срещу Маргина и Сако за същото, такова им беше повдигнато и в началото на 2010 г., но за друг период.

Името на ромския бизнесмен, смятан за наркобос, обаче нашумя първо в края на 2009 година, когато все още живият водещ Боби Цанков се оплака, че той го е подгонил с колата си и му е отправил заплахи за убийство. Сако беше задържан, но освободен срещу 6000 лв. парична гаранция и забрана да напуска страната.

Бонев беше отново арестуван часове след убийството на Цанков на 5-и януари 2010 г. 24 часа по-късно обаче беше освободен поради липса на доказателства. В ареста остана Красимир Маринов, на когото бяха повдигнати обвинения за подбудителство към убийството на водещия. И неговата вина обаче не беше доказана.