Миньорите стачкуват на работните си места. Отидоха на работните си места и там ще стоят, без да изпълняват трудовите си задължения, уточни Валентин Вълчев, цитиран от "Фокус".

Близо 80 на сто от миньорите от нощната смяна в трите рудника на "Мини Марица-изток" стачкуват ефективно. Това съобщи Даниела Кънева, ръководител на пресцентъра на въгледобивното дружество, предаде БТА.

Добивът на въглища е преустановен. Има опасност включването на заместващи мощности за производство на ток да натовари цената на електроенергията, предупреди енергийният министър. Той увери в ефира на bTV, че до режим на тока няма да се стигне. Токът, който ще ползваме по време не стачката обаче, ще струва по-скъпо.

Проблемите от днес вече не са само между ръководството и синдикатите. От тази нощ автоматично спират доставките за ТЕЦ-овете „Марица Изток” 2 и 3, AES Гълъбово и Брикел.

„Стачката много ще затрудни дружеството. Сега имаме една финансова стабилност и със стартирането ние ще понесем загуби и може да имаме трудност в разплащането с контрагенти, а също и с плащането на заплатите”, каза изпълнителният директор Евгени Стойков.

Ръководството и синдикатите не са единодушни за това как ще се отрази стачката на надниците на миньорите, които откажат да работят. „На всички колеги в трите рудника е оповестено, че няма да вземат възнаграждения. При нас винаги държим един буферен фонд и когато хората не получат тези надници, средствата ще отидат там и в края на същото тримесечие те ще ги получат като компенсации”, обяси Валентин Вълчев, Федерация на независимите синдикати на миньорите, КНСБ. Стойков обаче не вижда такава възможност.

Причината за стачката е отказът на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година. Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите възлагат вината на ръководството на компанията, предаде БГНЕС.

Миньорите също така се обявяват категорично срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до затваряне на рудници. Те също така се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е "геноцид към българските работници". Синдикатите обвиняват управляващите, че все повече задълбочават конфликтите, а не ги разрешават.

В кореспонденция на АФП от страната се съобщава, че в неделя вечерта е обявено началото на стачка в най-голямото минно предприятие в България, което е държавно и доставя 90% от въглищата за топлоелектрическите централи в България.

Цитира се изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че "няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи", имайки пред вид вероятното увеличение на сметките за електричество. Той уточнява, че загубите от стачката ще бъдат между 2 и 3 милиона лева дневно. АФП цитира се ръководството на мините, според което предприятието разполага с резерв, достатъчен да поддържа ангажиментите си към топлоелектрическите централи в продължение на 15-20 дни.