Във вторник на ислямистки сайт бе качен клип със заложниците Кенджи Гото и Харуна Юкава, в който похитителите поискаха до 72 часа да получат откуп от 200 млн. долара и заплашиха, че ако това не стане, ще екзекутират пленниците си.

Срокът изтече в 5,50 ч. тази сутрин по Гринуич.

В свързани с "Ислямска държава" сайтове се появи таймер, отброяващ обратно времето до изтичането на ултиматума редом със зловещи кадри на обезглавени вече от ИД заложници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Засега не е имало ново послание на ислямистите във връзка със съдбата на похитените Кенджи Гото и Харуна Юкава, макар по-рано да излезе такава информация.

Япония спешно свика съвета за национална сигурност по-малко от два часа преди крайния срок за плащане на откуп, определен от джихадистите, предаде ТАСС, позовавайки се на представители на правителството, пише БТА.

"Правим всички усилия за освобождаването на сънародниците ни", каза премиера Шиндзо Абе след сутрешното заседание на кабинета.

По-рано японският външен министър Фумио Кишида каза, че Япония преговаря по различни канали за съдбата на двамата, цитиран от ТАСС. Министърът отказа обаче да разкрие съдържанието на преговорите.

Неизвестно остава местонахождението на заложниците. По данни на агенция Киодо на 17 януари пленниците са били прехвърлени от град Ракка в Алепо, след което продължават да ги местят от едно място на друга.

Зам.-министърът на външните работи Ясухиде Накаяма, който се намира в йорданска столица Аман и координира опитите на Токио да спаси гражданите си, заяви, че Япония се надява да се договори с екстремистите.
Според Накаяма в Япония разчитат, че ИД ще интерпретира правилно действията на Токио в Близкия изток и ще освободят заложниците.

Днес майката на един от двамата японци отправи призив към джихадистите да пожалят сина й.

"Моля ви, пуснете го на свобода. Кенджи не е враг на ИД. Той отиде в Сирия само, за да спаси приятеля си", заяви Джунко Ишидо, майката на Кенджи Гото, който е журналист на свободна практика, предаде ДПА.

Тя сподели още, че Гото е отпътувал по-малко от две седмици, след като му се е родил син, през октомври миналата година, за да спаси приятеля си Харуна Юкава, който по онова време вече бил в плен на ИД, предаде АП.