В това число влизат служители от министерството, които трябва да осъществяват контрол върху изпълнението на обществените поръчки, съобщи "Фокус", като се позова на информация, публикувана на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Още на 5 ноември 2010 година финансовият контрольор на програмите на фонда Мирела Петкова изпраща писмо до министъра на здравеопазването и главния секретар, в което ги уведомява, че средствата от Глобалния фонд се разходват без да се представят разходооправдателни документи. Поради липсата на издадени фактури, Петкова отказва да завери плащанията към неправителствените организации. Те представяли като документ за плащане само един контролен лист с извършени дейности, без каквито и да било доказателства, че същите дейности наистина са извършени.

В крайна сметка, след няколко заплашителни писма от шефа на Управление на специализирани донорски програми в МЗ Тонка Върлева, според която фактури не трябва да се издават (защото не било записано в договорите между МЗ и НПО), а самите НПО щели да съдят МЗ за забавените плащания, всички отчетени с контролни листове дейности са платени.

На 27.06.2011г. , МЗ получава „Управленско писмо“ от Глобалния фонд, подписано от д-р В. Чернявский – мениджър на Глобалния фонд за Източна Европа и Централна Азия. С нехарактерна за дипломатическия език острота, в писмото се отбелязва, че има голямо забавяне както на изпълнението на програмите, така и на отчетите към фонда, предаде "Фокус".
В писмото се отбелязва, че МЗ е постигнало целите по 2 от общо 15 индикатора за изпълнение. По 7 от измерваните индикатори изпълнението е 0%.

Глобалният фонд оценява изпълнението на програмите с ниво „В2“. Отбелязано е, че ниво „В2“ се определя като „неадекватно изпълнение“.

Резултатите от програмите за СПИН и туберкулоза са ясни, подкрепям усилията по тях и заставам зад хората, коментира по-късно министър Стефан Константинов по повод на твърденията за множество нарушения при изразходването на средствата от Глобалния фонд. Той каза, че е много доволен от работата на директора на програмата д-р Тонка Върлева и е наясно с изразходването на парите.
Без тази програма страната щеше да е пламнала от туберкулоза, а сега се регистрира намаление на случаите, добави министърът.