„Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това означава ли, че думата "Wehrmacht” не трябва да се изписва никъде в учебниците? Видно е за какво става въпрос – за музикална рок група”, заяви лидерът на ВМРО по Нова телевизия.

Така той коментира факта, че Петър Харалампиев носи фланелка с името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

Според Каракачанов няма нищо странно в облеклото му. Той подчерта, че във Вермахта са членували 20 милиона души, "които не са нито СС, нито СА".

"Спирам да коментирам комплексарщината на някакви хора, които му търсят компромат. Като нямаш аргументи - почваш да вадиш кой се е снимал в музея на Мадам Тюсо, какъв жест е направил и т.н.", каза още министърът, припомняйки, че зам.-министърът на регионалното развитие от квотата на ОП Павел Тенев трябваше да подаде оставка заради такъв случай.

Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на другия вицепремиер - Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Харалампиев е назначен по препоръка на Каракачанов.

Самият Петър Харалампиев се защити във Фейсбук.

"Аман от неразбиране, глупости и небивалици!?! Та по този повод ето едно поздравче до всички ценители на тежката музика с това яко, здраво рок парче на североамериканската култова, ъндурграунд, тежка рок банда от Орегон, правеща готина кросоувър музика още от средата на '80-те години на миналия век! Да живее готината музика и свободата! Правете любов, не война", написа той и пусна парчето на група Wehrmacht - Biermacht.

Харалампиев е вторият държавен служител, който Каракачанов защитава. Първият беше Иво Антонов - шеф на дирекция „Социално подпомагане” в МО, който беше качил в социалната мрежа снимка от преди години, на която позира пред танк „Майбах“ с протегната за нацистки поздрав ръка. Тогава той се извини, а министърът не го уволни, въпреки призива на премиера Бойко Борисов.

Междувременно и съветникът на президента Румен Радев - Пламен Узунов, също се оказа с подобни снимки - от парти преди години, когато е бил маскиран като Хитлер. Тогава Узунов, който преди това беше служебен вътрешен министър в правителството на проф. Огнян Герджиков, отказа да подаде оставка, а получи подкрепата и на държавния глава.