След решението на Районния съд, който миналата седмица определи на Йордан Козарев най-леката мярка - "подписка", към делото бяха представени нови доказателства и обвинението беше изменено. Това каза говорителят на Окръжния съд и зам.-председател на съда Игнат Колчев, цитиран от БНР.

“Мярката за неотклонение “задържане под стража“ се взема, защото прокуратурата осъзна къде са й пропуските в обвинението, преквалифицира го, представиха и нови доказателства, които дават основание да се приеме, че са налице основанията за постоянен арест, добави той.

Всъщност основните доводи са, че след изменение на обвинението се налага нов преразпит на всички свидетели, а в този случай това обвинение е подкрепено с убедителни писмени доказателства и в тази обстановка има възможност обвиняемият да въздейства върху свидетелите и по този начин да осуети разкриването на обективната истина“, посочи Колчев.

Тежка беше битката в съдебната зала, заяви наблюдаващият прокурор по делото Недко Симов. Той посочи, че са изготвени общо три експертизи – две съдебно-медицински експертизи и една съдебно-психологическа експертиза, като те категорично са повлияли върху решението на съда.

На 13 април смолянски полицаи арестуваха 50-годишния Йордан Козарев, който системно изнасилвал непълнолетната си дъщеря. Задържането му стана, след като 17-годишното момиче подало сигнал в полицията. То обяснило, че няколко години е насилвано от баща си и след това заплашвано да не казва за случилото се.

Йордан Козарев е безработен и системно е злоупотребявал с алкохол, а семейството е имало тежки проблеми, като няколко пъти бащата и майката са се разделяли.