Пътят е затворен в двете посоки, но частично се пропускат автомобили при специален режим, съобщи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов пред БТА.

Голяма част от междуградските автобуси между Смолян и Пловдив не пътуват, съобщиха от автогара "Родопи" в Пловдив. 
По думите на Караиванов в засегнатия участък се пропускат ученическите автобуси, тъй като те са по-малки. 

Свлачището тормози хората от две седмици. Дори мантинелата на пътя беше премахната, за да може автомобилите да минават по банкета. Мястото обаче е опасно, защото голямото количество стичаща се вода размеква почвата.

Новото срутване е станало тази нощ около 2:30 часа. За щастие, скалите не са ударили преминаващи автомобили. Хиляди кубици земна маса и дървета са паднали на пътя. 

Свлачището е огромно по размери, активизирал се е цял скат на планината край Асеновград, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя съобщи, че изпраща геолози, които да направят проучвания, за да се изготви проект, с който да се кандидатства за цялостно укрепване на ската.

Тя бе категорична, че за Цветница миряните ще могат да посетят Бачковската света обител.

По обяд верижна техника започна изграждането на междинна площадка на ската, която да ограничи и свличането на земната маса, тъй като има много подпочвени води и непрекъснато стават пропадания.

Директорът на "Пътна инфраструктура"  Лазар Лазаров, който посети засегнатия участък с група специалисти, заяви, че направеният оглед е потвърдил, че проблемът е много голям.
"Той започва още един километър нагоре по билото, което значи и над общинския път, който води до Асеновата крепост и също е пострадал доста. Има отцепване повече от метър на места, има откъсване на част от ръбовете", поясни Лазаров, цитиран от БНР.

По думите му общата засегната площ е 2 хил. декара, отделно има и свличания по пътя за Лясково и Добралък.

Необходим е съвместен проект между АПИ и община Асеновград, за да бъде решен проблемът основно, но затова тепърва ще се правят проекти и ще се търси финансиране от европейските фондове, допълни Лазаров.

В участъка над Асенова крепост за Лясково е засегната и електропреносната мрежа. Вероятно става въпрос за 20-киловолтов електрически стълб на метри от свлечената земна маса. Електроразпределителното дружество е информирано.

Очаква се до края на деня движението да започне да се пропуска контролирано.
Обходният маршрут е през Кричим-Девин-Пампорово-Смолян.

Преди две седмици пътят Асеновград-Смолян бе затворен от огромно свлачище. То предизвика и авария във водопровод, заради която без вода останаха Кърджали, Момчилград и още 60 селища.

Вчера 947 000 лв. отпусна Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане за ликвидиране на свлачището в квартал Горни Воден на Асеновград.

Междувременно кметът на Калофер Румен Стоянов алармира, че свлачище може да затисне паметника на Ботев в града. Заради дъждовете има опасност да се активизират тонове земна маса, предупреди кметът.