Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу на лекция в университета “Джордж Вашингтон”, предаде БТА, позовавайки се на агенция ТАНЮГ.

Говорейки за ситуацията в сирийския град Хомс, Давутоглу направи паралел със страданията на босненския град Сараево по време на войната в Босна.

“Турция повече не може да гледа това клане в нашия регион. Ние ще подемем международна хуманитарна инициатива за решаване на кризата в Сирия”, подчерта той.

Давутоглу ще обсъди тези въпроси с Хилъри Клинтън. През последните дни Турция започна широка дипломатическа кампания за решаване на кризата в Сирия. Турция планира да внесе в понеделник официално искане в ООН за хуманитарна операция в Сирия, предаде АФП, като цитира Давутоглу. Агенцията добавя, че Давутоглу се вживява в ролята на сценарист на инициативата “Приятели на Сирия”.

Министрите на външните работи на страните-членки от Арабската Лига обявиха, че на 24 февруари ще се проведе среща на страните „приятели на Сирия” в Тунис, в рамките на която може да бъде разработен консенсус на международното общество по въпроса за начина да се прекрати насилието в Сирия, предаде Би Би Си. Министърът на външните работи на Тунис Рафик Абдел Салам заяви, че на срещата на „приятелите на Сирия” ще вземат участие арабските страни, държави от региона и други държави.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби заяви на срещата на външните министри на лигата в Кайро, че получено послание от руския външен министър Сергей Лавров показва, че позицията на Русия за Сирия може да се е променила, предаде ДПА. Според Ал Араби Лавров заявил, че Русия подкрепя усилията на Арабската лига и ще е готова "да разшири наблюдателската мисия" в Сирия. Ал Араби добави, че предлаганата съвместна наблюдателска мисия на Арабската лига и ООН в Сирия ще включва дипломатически усилия. "Насилието не може да бъде спряно без договорена визия за желаното политическо решение. Тази мисия трябва да е радикално различна", отбеляза той.

Междувременно папа Бенедикт Шестнайсети отправи днес "настоятелен призив" политическите власти в Дамаск да изберат "пътя на диалога" и спешно да отвърнат на "законните стремежи" на части от нацията и "желанията" на международната общност, предаде Франс прес.

Конфликтът буди все повече тревоги, отбеляза Светият отец и добави, че се моли за многобройните жертви от последните дни, сред които има и деца, за ранените и всички страдащи от насилието. "Отправям отново настоятелен призив да бъде сложен край на насилието и кръвопролитията", заяви върховният понтифик. Агенцията специално отбелязва думите му за "желанията" на международната общност, от която според АФП се чуват "много гласове, настояващи вече за смяна на режима в Дамаск".