Присъдата е още от 1977 г., припомня ДПА, цитирана от БТА. Говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули заяви, че американското правителство ще прегледа вариантите за действие във връзка с решението. Той отхвърли твърдението на Швейцария, че в молбата за екстрадиране може да е имало пропуски.

Американското правосъдие ще се постарае да арестува Полански веднага щом той стъпи на територията на която и да е страна, подписала със САЩ споразумение за екстрадиция, съобщи Алън Парачини, представител на Върховния съд на Лос Анджелис, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"13-годишно момиче е било дрогирано и изнасилено от пълнолетен. Това не е технически въпрос", заяви Кроули.

Междувременно полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от ИТАР-ТАСС, приветства в телефонен разговор с швейцарския си колега решението на Берн да освободи намиращия се под домашен арест режисьор и го определи като разумно.

76-годишният Полански, който има френско и полско гражданство, бе задържан на 26 септември миналата година при пристигането му в Цюрих. Тогава швейцарските власти действаха въз основа на международна заповед за арест. През декември Полански бе освободен от затвора под гаранция в размер на 4,5 милиона швейцарски франка, но му бе забранено да напуска градчето Гщад в южната част на страната. Заедно с отказа на молбата за екстрадиране обаче, министерството на правосъдието на Швейцария премахна всички ограничения над свободата на придвижване на кинорежисьора.

През 1978 г. Полански напусна САЩ и избяга в Европа, след като в Лос Анджелис срещу него беше издадена присъдата. Той пледира виновен за практикуване на незаконен секс с малолетна. В замяна на неговото съдействие съдът оттегли обвиненията в содомия и предоставяне на наркотици и алкохол на момичето.