Спецструктурите, които трябва да заработят от 1 януари 2012 г., ще се помещават на ул. "Черковна", в сградата, която първо беше построена за Военното контраразузнаване, след това в нея се помещаваше ДАНС, а по-късно Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), съобщи БГНЕС.

Стъклената преграда е подсилена и е избрана пред вариант решетки, за да не се унижават задържаните лица, обясни зам.-министърът на правосъдието Христо Ангелов, предаде БТА.
"Когато има решетки, в страните от Западна Европа подсъдимите се оплакват, че по този начин се нарушава достойнството им, защото изглеждат като в клетки - обясни той.
Специалната преграда ще се намира в една от предвидените пет зали с особени мерки за сигурност. "Залите са достатъчно за разглеждане на подобен тип дела, ако има необходимост може да бъде пристроена още една постройка”, добави Ангелов, цитиран от "Фокус".

Началникът на съдебната охрана Станислав Стефанов поясни, че към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. Те ще бъдат избирани по подготвеност, издръжливост и добра физика
"През цялата година се извършват проверки за подготовката на служителите и се преценява кои са способни, могат да изпълняват тези задачи и са подготвени психологически. Те трябва да са добре сложени,  да умеят да създават респект в тези лица, за да могат да се справят с тях", добави Стефанов.

По думите му в новата сграда са единствените европейски стандарти за сигурност и всякакви други изисквания. Килиите в сградата са десет, като във всяка могат да пребивават минимум четирима души, има и помещения за защитени лица и за свидетели. 
Има вход за магистрати, има вход и за задържаните лица, както и отделен за граждани. Самите помещения са разделени.
"Сградата е устроена така, че никъде нямаме среща на магистрати с извършители или на извършители със свидетели или граждани, които идват в сградата", добави шефът на охраната.

За всички магистрати, които са по щат, са осигурени кабинети, в които ще работят по двама. Обзавеждането е задължение на Висшия съдебен съвет и на специализираните структури. Започнали са процедурите по проектите и изпълнението и в момента се работи, за да може работата на спецсъда да започне от догодина.

На 6 октомври Висшият съдебен съвет избра от трети опит за председател на Специализирания наказателен съд 37-годишния Георги Ушев.
Все още не е избран шеф на Апелативния специализиран съд.

За шеф на специализираната наказателна прокуратура бе избран бившият бургаски магистрат Светлозар Костов, който първо стана известен с думите си, че е "вързал кънките" на Максим Стависки, а след това пое делото "Октопод. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов пък бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Специализираният съд ще разглежда делата за организирана престъпност - отвличания, трафик на хора, измами и присвоявания на средства от еврофондовете, пране на пари и други, с изключение на тези за фалшифициране на пари. Според съдия Ушев още след започването му съдът ще поеме около 80 дела.