Ушев е зам.-административен ръководител на Софийски районен съд (СРС), командирован в Софийски градски съд (СГС). Юридическият стаж на съдия Ушев е 12 г. и един месец.

Кандидати да оглавят първата инстанция на спецсъда, който трябва да заработи от януари 2012 г. бяха и Величка Иванова–Влашева, която е съдия във Военния съд в Пловдив и Георги Николов, административен ръководител на Районния съд в Сливница.
Николов получи едва два гласа, а Иванова-Влашева – нито един, предаде КРОСС.

В концепцията си Ушев предложи съдебните заседания да са открити, когато няма приложени СРС и когато това не би застрашило разследването, цитира го "Фокус". По този начин ще се повиши доверието на обществеността в съдебната институция.
Ръководителят на Инспектората го попита как ще процедира, ако негови подчинени бавят дела извън сроковете. Той отговори, че не може по принцип да вземе отношение по този въпрос, защото трябва да се гледа индивидуално на всеки един случай, да се изследват обстоятелствата и да се оценява качествената работа, предаде БГНЕС.

При представянето на концепцията си Ушев не избяга от констатациите на Инспектората за забавените от него дела.
Каза, че е командирован в СГС през 2010 г. , но трябвало да приключи и всички дела, които е водил в СРС.
Даде за пример и делото "Алабин", по което разследването беше възстановено след негово решение. Георги Ушев каза, че му е било необходимо около месец, за да вземе решение и да се запознае с всички материали по него, но искал да си свърши качествено работата.

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев подкрепи кандидатурата му, но подчерта, че това, което го кара да се колебае, е фактът, че е участвал в конкурсите и за двете спецсъдилища – Апелативния специализиран съд и Специализирания наказателен съд.
Миналата седмица за пореден път ВСС не успя да избере председател на апелативния спецсъд.

Само преди седмица Ушев стигна до балотаж като кандидат за по–горната инстанция председател на специализирания апелативен наказателен съд. ВСС обаче тогава не събра необходимите 13 гласа за избор.
Повечето от членовете – 12, гласуваха за другия кандидат Румяна Илиева, съдия от Окръжен съд-Сливен.
Днес Лазар Груев призна, че очевидно Ушев е подходящ за ръководител на по-долната инстанция и "ако и той, и ние бяхме проявили по-голяма гъвкавост към този момент щеше да имаме председатели и на двата съда".

След като бе избран, Ушев уточни, че за да се кандидатира за поста е бил амбициран след проверката на инспектората към ВСС, която установи забавени дела в Софийския градски съд, съобщи БТА.
Искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо, коментира Ушев.

Той допълни, че специализираният съд трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентен, справедлив и принципен съдебен процес.
Този съд няма да е извънреден, така както няма извънредни съдилища в България, коментира новоизбраният председател.

По думите му бързината, с която ще бъдат разглеждани и решавани дела няма да е на всяка цена и за сметка на качеството.
Дано съдът заработи така, че всички предразсъдъци да се окажат излишни, изрази надежда Ушев.

Той обеща максимална прозрачност на спецсъда, а секретните дела и решенията по тях заяви, че ще бъдат обяснявани максимално ясно.

Ушев не поиска да коментира забъркването на името му по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. При слушането на специалните разузнавателни средства в съдебна зала един от участниците в тях каза, че съдия Ушев "бръмчи на разпределение".

Висшият съдебен съвет избра за нов апелативен прокурор на Пловдив Иван Даскалов. За него гласуваха 17 от членовете на съвета. До сега той беше окръжен прокурор на града.