Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дебатите по вота на доверие към кабинета, предаде БГНЕС.

По думите му правителството е започнало да въвежда правила, които да се спазват от всички и да извеждат икономиката на светло, както и да няма скрити практики.
Според него в агенция "Митници" е била проведена драстична реформа - всички служители са минали през тестове и направени сериозни съкращения. Нямало нито едно политическо назначение.

Дянков обяви, че ГЕРБ ще предложи законодателни мерки, които да гарантират:
Първо, че след възстановяването на икономиката правителствата на България няма да се изкушават повече, отколкото събират. Това означава, че бюджетният дефицит не трябва да надхвърля определена граница. Тази граница ще бъде заложена законодателно със законови промени, предложени от партия ГЕРБ.
Второ, промяната на основните преки данъци за физическите и юридическите лица да се прави само при национален консенсус с референдум, чрез пряко допитване, което не зависи от приумиците на момента и на конкретното политическо представителство. Това предложение ще дойде от парламентарната група на ГЕРБ, по него вече се работи.
Трето, преразпределителната роля на държавата да се сведе до оптимален минимум и да не надхвърля определен процент от БВП. Това също да се регламентира със закон. Правим това, което трябва и гледаме напред, зарече се Дянков, цитиран от Дарик.

Дянков на няколко пъти се обърна към бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, с обвинение, че не е направил това преди. "Нали така, г-н Станишев?", запита няколко пъти вицепремиерът и изреди действията и мерките, взети от правителството.
"Изплатихме над 1,5 млрд. лева дългове по договори, подписани от правителството на Станишев. Лесно е да се критикува, трудно е да се поема отговорност, трудно е да се рушат тъмните схеми, работели през последните години. Но нашето правителство го прави", заключи Дянков.

"Няколко пъти г-н Дянков ме спомена, но кой вярва на тези изнесени статистики на Дянков? Никой", отговори на нападките Станишев.
"4 млрд. лв. е разликата в приходите - обещахте да съберете 2 млрд. повече от предишното правителство, само че събрахте 2 млрд. по-малко, каза соцлидерът. Той обясни, че това се дължи на сивата икономика, на покровителството на контрабандата и на неплащането на акцизи и това е правителствена политика, предаде "Фокус".
"Нали така, г-н Дянков?", запита и лидерът на БСП.