Това е заявил председателят на БСП Сергей Станишев на срещата си в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, чийто ресор е правосъдието, предаде БТА.
Станишев обяви пред журналисти, че е представил пред еврокомисаря примери с използването на специални разузнавателни средства (СРС), които, по думите му, на практика се използват за политически цели. Според него това пряко засяга гражданските права и в България се насажда атмосфера на страх и натиск върху всеки, който не споделя политиката на правителството и неговите позиции.

Кметовете са обявени априори за крадци, освен тези от ГЕРБ; лекарското съсловие е обявено за убийци и хора, които крадат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, ДАНС проверява подписки на граждани, добави Станишев.
Част от тези факти бях длъжен да изложа пред зам.-председателя на Европейската комисия, въпреки че не ми беше много приятно, посочи той.

Станишев добави, че у нас има случаи на "смяна на мандата", промяната на закони и смяна на състава на независимите органи, които би трябвало да контролират основно дейността на правителството. Той даде за пример Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията.
Много от тези и други институции бяха политически овладени от ГЕРБ, коментира Станишев.

По отношение на предстоящите тази година избори в България имаме безпрецедентна ситуация министърът на вътрешните работи да оглавява предизборния щаб на управляващата партия - това не се е случвало и създава предпоставки за манипулация на изборите, добави той.
Като лидер на опозицията бях длъжен да информирам комисаря за това, което се случва в у нас, уточни Станишев.

България следва да бъде третирана по въпроса за членството в Шенген по утвърдените критерии, без допълнителни условия. Тази позиция е изразил Сергей Станишев пред Вивиан Рединг, като е изразил надежда това да бъде спазвано от комисията.