Европейският парламент одобри днес всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

"За" договора за свободна търговия
и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации.

"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение", заяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че говори от името не само на БСП, но и на Съюз "Произведено в България", КНСБ, КТ "Подкрепа" и десетки неправителствени организации.

От чие име тези български евродепутати гласуваха "за", кой от българския народ ги упълномощи, попита тя.

Ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение, каза Корнелия Нинова.

По думите й то отваря вратата за безконтролен внос на ГМО продукти, както и за внос на канадско месо, като по този начин убива българския производител.

Нинова заяви, че евродепутатите на БСП са гласували против СЕТА и добави, че очакват поименния списък в 18 часа.

Веднага след гласуването в Европейския парламент (ЕП) представители на ГЕРБ обявиха във "Фейсбук", че Станишев е подкрепил CETA. Така той е попаднал в лагера на Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформатори и либералите от ALDE.

Позицията на четиримата представители на БСП в Европарламента е била да гласуват "против".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев вероятно се е объркал при гласуването и дал вот "за", но вече е задействал процедура гласът му да бъде поправен и да се брои като "против", обясниха от екипа му.

По-късно той написа във "Фейсбук":

"Днес Делегацията на българските социалисти в ЕП гласува единодушно ПРОТИВ #СЕТА, съгласно предварително взетото си решение. При едно от гласуванията беше допусната техническа грешка, за която вече са взети мерки да бъде коригирана. Това ще бъде отразено и в окончателния протокол от гласуването.
За разочарование на опонентите ни"
.