„Имаме информация за трима загинали, чиито тела се намират в Офицерския дом. Един човек е загинал на улица „Институтская”, още един е загинал в специализиран автомобил на службата за спешна помощ”, заяви говорителят на киевската полиция Олга Билик, предаде "Фокус".

По нейни данни петима полицаи са получили огнестрелни рани по време на сблъсъците, а общият брой на ранените униформени е около 40 души.

На един от тежко ранените протестиращи беше ампутирана ръка, други имат черепни травми и рани по ръцете и краката, дължащи се основно на шумови гранати, обявиха пък от опозиционна медицинска служба.

Има три трупа в Офицерския дом. Още седем души са в предсмъртно състояние. Не допускат спешната помощ!”, заяви по-рано чрез социалните мрежи депутатът от партия „Батькивщина” Леся Оробец.

Вижте снимки от протестите >>

Протестиращите вадят павета от настилката и замерят милиционерите. Те отвръщат с шумови гранати и газ.
На няколко места недалеч от стадион "Динамо" протестиращи са запалили автомобилни гуми и към небето се издигат гъсти кълба дим.

Следобяд в общо изявление на МВР и на Службата за сигурност в Украйна беше заявено: "Ако в 18 часа безчинствата не спрат, ще бъдем длъжни да въведем ред с начините, предвидени от закона".

Още преди да изтече срокът на ултиматума властите спряха движението на метрото в Киев, пътната полиция блокира входните артерии на града, отворена беше само по една от пътните ленти, а автобусите и камионите - спирани. Части на милицията за борба с безредици се отправиха към площад "Независимост". 

Днес депутатите в Украйна трябваше да разгледат конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия.

Опозиционни депутати уговаряха председателя на Върховната рада Володимир Рибак да регистрира предложението им, но така и не успяха.

Рибак се почувствал зле след разговорите с тях и е била извикана "Бърза помощ". Той е получил хипертонична криза, съобщи местна телевизия. 

Завръщането към насилието в Украйна е резултат от политиката на западните страни, които насърчават ескалацията на напрежението, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от световните агенции и БТА.