Самолетът Ан-26 се е разбил на около 500 метра от пистата на руската военновъздушна база в Сирия "Хмеймим" днес. По първоначални данни на борда му е е имало 32 човека - 26 пътници и шестима членове на екипажа.  Руското министерство на отбраната не уточнява дали пътниците са военни, предаде БТА.

Катастрофата, както изглежда, се дължи на технически проблем и не е стреляно по летателната машина, отбеляза руското министерство на отбраната.

Това не е първото произшествие с руски транспортен самолет, пътуващ към базата "Хмеймим". През декември 2016 г. самолет Ту-154, превозващ руски военен оркестър към Сирия, се разби в Черно море и загинаха всички 92 души на борда. През октомври 2017 г. бомбардировач Су-24 се разби при излитането си от база "Хмеймим", при което загинаха двамата пилоти.

От началото на военната си намеса в Сирия през септември 2015 г. руската армия разположи десетки изтребители и бомбардировачи в тази база, намираща се близо до град Латакия, в подкрепа на военната кампания на сирийския президент Башар Асад.

Без да се брои последната катастрофа, официалният брой на загиналите руски военни при военната интервенция в Сирия е 45.

Руският президент Владимир Путин, който ще се бори за преизбиране по-късно този месец, нареди през декември "значителна част" от руския военен контингент в Сирия да започне изтегляне, като заяви, че той си е свършил до голяма степен работата.