Изслушването бе във връзка със сигнала на френския посланик за нейни неправомерни действия при разглеждане на производството по несъстоятелност на дъщерните дружества на френската компания "Белведере груп".

Преди дни посланик Ксавие Дьо Кабан и изпълнителният директор на "Белведере" изнесоха случая в ефира на bTV. Според посланика случаят "Ченалова" показвал, че в съдебната система има "гнили ябълки".

Преди началото на изслушването Ченалова се обяви за "жертва на съдебната реформа" и заяви, че се надява френският дипломат "да е бил подведен", "дълбоко заблуден", защото в противен случай намира тона му за недипломатичен.

Не съм допуснала нарушение и това ще се установи, заяви още Ченалова. Според съдийката има много неверни обвинения, като например, че синдикът, назначен от нея във френската фирма, е сключил договор за охрана на стойност 30 000 евро, изобщо нямало такъв, предаде БГНЕС.

"Не мога да си обясня неговата атака (на посланика). Аз разполагам с доказателства - конкретни и писмени, а не с голословни твърдения“, добави Ченалова.

Тя заяви, че очаква дипломатът да обясни поведението си и допусна, че в случая става дума за икономически интереси. Ченалова обаче отказа да коментира кой го е заблудил и не знаела кой би имал интерес от атака срещу нея.

Аз не знам коя фирма на кого е, нека някой да си направи труда да разбере кои са другите съдии, занимаващи се с такива дела, защото така се хвърля кал само по едно име“, каза още Ченалова, цитирана от "Фокус.

По думите й внушенията в публичното пространство срещу нея се дължат на обстоятелството, че е уязвима, няма стабилен гръб, не отговаря на нападките и се е оказала много добра мишена, съобщи БТА.

"Ако аз имах някой зад гърба си, който да ме защити, днес нямаше да съм тук", каза Ченалова.

Версията на Ченалова, защитена пред съдебните кадровици, е, че с предприетите от нея действия, а и тези на синдика Панайот Велков, е било работено в полза на компанията-майка, защото дъщерните фирми "Домейн менада" и "Белведере Дистрибуция" били в тежко финансово състояние и след назначаването на синдика те продължавали да сключват сделки.

Съдия Ченалова даже предположи, че двете фирми са се опитвали да покрият състоянието си от компанията-майка, така че тя да продължи да ги финансира, предаде БНР.

По повод съмненията, че делата, които води, не са й били разпределени случайно, тя каза, че няма доказателства. Тя призна, че България е една от малкото страни в ЕС, които използват тази система за разпределение, но дори и да ставало както в Европа, пак щяло да има обвинения.

Тя отхвърли и твърденията, че всички дела между Делян Пеевски и Цветан Василев също били разпределени на нея, съдийката. По думите й делата се водят между фирми, които си имат представители и те са посочени в съответните молби. Аз не знам дали тези фирми са на Пеевски или Василев, някой друг знае, подчерта тя.

Целта на нападките едва ли съм аз - целта е много по-сериозна. Идеята е да се реформира системата и да се приложи може би румънският сценарий. Това става чрез мен, защото аз не се защитавам“, обобщи Ченалова.

Най-вероятно тя има предвид реформата на бившия румънски правосъден министър Моника Маковей, която реформира съдебната система в Румъния за присъединяване към ЕС с антикорупционни мерки срещу висши представители на властта.

ВСС със срок до 17 декември

ВСС взе решение да се даде срок до 17 декември на Етичната комисия да излезе със становище по въпроса, обяви след заседанието нейният председател Ясен Тодоров.

Той уточни, че ще се събера информация от четири източника. Първият са ИТ специалистите на ВСС, на които е възложено още днес да направят проверка в архива за случайното разпределение на делата.
Вторият е Инспекторатът към ВСС, който вече прави проверка.

Трето - ще изискаме максимално бързо да получим информация от прокуратурата, защото тя би трябвало да е сезирана и да извършва проверки в две насоки - за дейността и на съдията, и на синдика“, добави Тодоров.

Данни за работата на синдика ще се търси и от засегнатите фирми, които ще са четвъртият източник.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Съдия Ченалова срещу френския посланик