Той, Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени за образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група, съобщиха от  прокуратурата.

Петров е привлечен към наказателна отговорност и за извършени изнудвания, принуди и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Джотолов е привлечен към наказателна отговорност и за изнудвания, принуди, присвояване, както и за избягване установяването и плащането на данъчни задължения. Попов е привлечен към наказателна отговорност и за изнудвания. С обвинителният акт е повдигнато обвинение и на Кирил Топалов за принуда, и на бившия прокурор Цеко Йорданов за осуетяване на наказателно преследване.

Петров беше задържан на 10 февруари 2010 г. при шумната операция "Октопод" и тогава от МВР заявиха, че става въпрос за "изключително мощна и добре организирана йерархична престъпна група", която е действала от 1997 г.

През юли тази година прокурорът по делото Светлозар Костов, който бе командирован специално от Бургас, оправда забавянето на обвинителния акт така: "Когато отидох в националното следствие, заварих един пълен киносалон, постлан с черни чували. Излишно е да ви казвам какво значи да се прочетат и осмислят всички тези документи, които бяха иззети по време на акцията. Не знам защо приемате прокуратурата като ресторант, в който може да бъде сготвена морска храна за 15 минути".

Тогава той обясни, че е невъзможно всичко това да бъде приключено с едно дело и за това то беше разделено на три - „Големият Октопод”, икономическо и още едно. По трите има общо 25 обвиняеми, а в екипа работят трима прокурори.

Алексей Петров беше освободен от ареста през октомври миналата година, след като изкара там 8 месеца. Тогава съдът реши, че от събраните до момента доказателства не може да се твърди, че бившият съветник в ДАНС е организирал и ръководил каквато и да е престъпна група и го пусна под домашен арест. През февруари тази година пък магистратите отмениха и тази мярка за неотлонение и му наложиха най-леката - подписка.

Той дори се кандидатира за президент, но спечели само в Бобовдолския затвор.