Опозиционните лидери заявиха, че са събрали 20 000 души на Пушкинския площад в Москва с призив за нови избори и отваряне на политическата система, изработена от Путин през 12-те години, откакто е на власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите разрешиха митинга на този площад, но разположиха близо 12 000 полицаи, които да гарантират реда. 

"Те ни ограбиха," заяви пред множеството 35-годишният антикорупционен блогър Навални, преди да бъде арестуван. "Ние сме властта," провикна се той на фона на възгласи: "Срам", "Русия без Путин" и "Путин е крадец".

Лидерите на опозицията заявиха, че задържаните са били между 500 и хиляда, но полицията сведе броя им на 250 и каза, че в митинга са участвали 14 000 души.
Американският посланик в Русия Майкъл Макфол писа в Туитър, че арестите са обезпокояващи и че свободата на словото и събиранията са универсални ценности.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви по-рано, че изборите в Русия са били съпроводени с многобройни нарушения и с явно заобикаляне на правилата в полза на Владимир Путин.

Михаил Прохоров, който е на трето място в изборните резултати, заяви преди да се отправи към площад "Пушкин", че не се възприема като опозиция, а като алтернатива. На самия митинг той заяви, че ще се бори за свободна страна, в която гражданите гласуват не от страх, а от чувство за собствено достойнство и по убеждения.

Лидерът на партията "Другата Русия" Едуард Лимонов и 50 негови поддръжници бяха задържани на Лубянския площад в Москва заради опит за организиране на неразрешен митинг.

Един от лидерите на националистите Дмитрий Демушкин и няколко негови поддръжници бяха задържани заради опит да стигнат до сградата на Централната избирателна комисия и да положат цветя там.

Всички задържани при протестите в столицата по-късно са били пуснати на свобода.

Протестен митинг на Комунистическата партия събра около 200 души на Новопушкинския площад, но приключи за по-малко от 45 минути. Според наблюдатели на площада имало повече журналисти и телевизионни камери, отколкото участници.

Близо 15 000 души участваха пък в митинга на Манежния площад в подкрепа на премиера Владимир Путин. Този митинг продължи над 3 часа. След изявленията на политиците на сцената излязоха естрадни изпълнители.

Путин събра под 50% от гласовете в руската столица - 47%.

Полицията в Санкт Петербург задържа около 70 участници в неразрешен от властите митинг на опозицията пред Мариинския дворец, където се намира законодателното събрание на Петербург и градската избирателна комисия.
В митинга участваха около 800 души, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на главното управление на министерството на вътрешните работи в Санкт Петербург и Ленинградска област. Според АП в протеста са участвали около 2000 души.