Това се казва в писмо-отговор на първия вицепрезидент на "Союзмаш", депутата от Държавната дума Владимир Гутенев, до председателя на Българската браншова камара - машиностроене Илия Келешев, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
Агенцията има копие от писмото.

След като отбелязва, че "Союзмаш" подписва такива споразумения със сродни машиностроителни организации от чужбина, които спомагат за разширяването на двустранните икономически връзки и на партньорското сътрудничество в редица области, Гутенев подчертава, че руските машиностроители "не могат да не отчитат санкционната политика спрямо Русия на политическото ръководство на България".

Той посочва как тази политика се е отразила негативно на реализацията на редица съгласувани по-рано проекти като "Южен поток", енергоблоковете за атомни електроцентрали, както и "снизхождението към формирането сред част от българските граждани на антируски настроения, нееднократно намерили израз в оскверняване на паметници на руските воини".

На 1 декември 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия спира проекта "Южен поток" заради отказа на България да продължи строителството.

"Във връзка с това, а също отчитайки икономическите рискове за руските предприятия, смятаме за нецелесъобразно в настоящия момент да се сключва споразумение за взаимодействие между Съюза на машиностроителите на Русия и отрасловата машиностроителна камара на България", се казва в писмото.

"Союзмаш" представлява интересите на около три милиона заети с отрасъла в Русия и припомня, че на 26 май в Москва трябва да се състои българо-руски бизнес форум.

Снощи изказване на руския външен министър Сергей Лавров за Македония предизвика реакция на министъра на външните работи Даниел Митов.
Според Лавров кризата в Македония е режисирана отвън, събитията са организирани след отказа на премиера Никола Груевски да се присъедини към санкциите срещу Русия заради ролята на Москва в кризата в Украйна.
Лавров каза още, че се говори, че искат да разделят Македония на две – между Албания и България.

Даниел Митов определи изказването на руския министър като “безотговорно” и особено направените внушения за евентуална подялба на Македония между Албания и България.

Миналата година руското Външно министерство изрази "сериозна загриженост" и остро критикува Росен Плевнелиев за думите му, че Русия е националистическа и агресивна държава, казани за немския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".