В отношенията между Турция и Русия започна етап на нормализация, каза той в реч пред парламента, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

В писмо до президента на Русия Владимир Путин турският му колега Реджеп Тайип Ердоган изказа съжаление за свалянето на руския бомбардировач над Сирия през ноември миналата година. Двамата пилоти катапултираха, но командирът Олег Пешков бе убит с огън от земята.

Турция е готова, „ако е нужно“, да плати компенсация на Русия за сваления руски военен самолет, каза снощи Бинали Йълдъръм. Но по-късно той си взе думите обратно.

„Не стои въпросът за компенсации“, заяви днес премиерът според АФП и БТА.

Отмятането му предизвика в Москва скептичния коментар: "Анкара няма намерение да подобрява отношенията си с Русия". Думите са на сенатора Франц Клинцевич, зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, цитиран от РИА Новости.

"Вярвам, че бързо ще нормализираме отношенията с Русия, като сложим край на сегашната ситуация, която не е в интерес на двете страни", заяви пък Ердоган.

Русия постави три условия за нормализиране на отношенията с Турция: извинение, компенсации и залавяне на виновните.

През март в Турция бе заловен Алпарслан Челик, който по-рано се беше похвалил, че е участвал в убийството на пилота. През месец май обаче прокурор в Измир оттегли всички обвинения срещу турския гражданин. Според видеодоказателствата именно Челик е наредил на хората си (от въоръжена група в Сирия) да не стрелят по спускащия се с парашут пилот.

Като цяло отзвукът в руските политически и делови среди от писмото на Ердоган е благоприятен, личи от съобщенията на ТАСС. Но малцина безусловно смятат, че нормализацията ще настъпи бързо.

Писмото на Ердоган до Путин е стъпка в правилната посока, заяви руски заместник-външен министър.

Руски военни източници на "Комерсант" пък твърдят, че освен официални извинения Москва очаква от Анкара "активни стъпки в борбата с терористите".

"Газпром" е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов. На 3 декември м.г. министърът на енергетиката Александър Новак обяви спиране на проекта.

Турция обяви също, че възстановява дипломатическите отношения с Израел след шестгодишно прекъсване.